Vurma yetkim var

Obama, Suriye'ye operasyon kararı aldığını açıkladı: Bölgede askerimiz konuşlandı. Her an vurmaya hazırız Yarın da, 1 haftaya da, 1 ay sonra da harekat olabilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2013 Güncelleme 01 Eylül 2013, 01:15
Vurma yetkim var

İÇİNDEKİLER

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye askeri operasyonda kararlı olduklarını açıkladı. Obama, ABD'nin harekete geçmesi kararını aldığını belirterek 9 Eylül'de tatilden dönecek Kongre üyelerinin seslerini duyurmak istediğini belirtti.

TÜRKİYE İÇİN AÇIK TEHDİT
Obama, Suriye'de kimyasal silahların kullanılmasının kesin bir ihlal olduğunu belirterek şöyle dedi: "Bu Türkiye ve Lübnan gibi ülkeler için de açık bir tehdittir. Ya da bize zarar verebilecek terör örgütlerinin eline geçebilecek silahlardır bunlar. Suriye'de rejim hedeflerine yönelik ABD'nin harekete geçmesi kararını aldım. Bizim müdahalemiz sınırlı olacak. Bölgede askeri olarak varlığımız konuşlanmış durumda. Ne zaman istersek vurmaya hazırız. Yarın da olabilir, 1 haftaya da olabilir, 1 ay da olabilir."

KONGRE'DE OYLAMA
Başkomutan olarak ulusal çıkarları düşündüğünü belirten Obama, "Benim bu askeri operasyon için emir verme yetkimvar. Ancak Kongre tatilden döndüğü zaman kısa sürede oylama yapılması kararını aldık. BM'den bir karar çıkmadan da ilerlemeye hazırız. İngiltere Başbakanı David Cameron harekete geçilmesi kararını desteklemesine rağmen bu kararı parlamentodan geçiremedi. Bu kararı kongre kararı olmadan da uygulamaya geçirebilirdik. Böylesi bir durum karşısında hiç harekete geçmezsek, bunun sonuçlarına da katlanamayız. Böyle korkunç bir suç işleniyorsa ve harekete geçilmiyorsa böyle kişilere karşı nasıl bir mesaj vermiş oluruz? Mesela nükleer silah geliştirenler, soykırım suçu işleyenler. Çocuklarımızı böyle bir dünyada yetiştiremeyiz. Her ülkenin bizim aldığımız karara sadık kalmasını beklemiyorum" dedi.

KARA OPERASYONU YOK
Obama, Amerikan halkına seslenerek şunları söyledi: "Artık savaştan yorulduğunuzu biliyorum. Bu nedenle bir kara operasyonu düşünmüyoruz. Muhaliflere desteğimiz sürecek. Şam'da yaşananlara seyirci kalamayız. Bireylerin barış içerisinde yaşaması ülkelerin sorumluluk almasına bağlıdır."

PUTİN: ÖLECEK İNSANLARI DÜŞÜNÜN
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünya gündeminin bir numaralı maddesi 'Suriye'ye yönelik askeri müdahale' konusundaki sessizliğini bozdu. ABD Başkanı Obama'ya seslenen Putin, "Nobel Barış Ödülü alan bir kişi olarak Suriye'de güç kullanmadan önce gelecek yıkımları düşünmesi iyi olur. Suriye'de operasyon kararı almadan önce iki kez düşünün. Saldırı sonrası yaşamlarını yitirecek masum kurbanları düşünün" dedi.

30 YIL SONRA BiR iLK

ABD Başkanı Obama, Kongre'den izin alamazsa, tek başına operasyon emrini vermeyi düşünüyor. Eğer bu gerçekleşirse 30 yıl aradan sonra saldırı emri veren ikinci ABD Başkanı olacak. En son 1983'de Ronald Reagan, Karayip Adası Grenada'ya tek başına saldırı emri vermişti.