Ustalık yüzü

Türkiye'nin 5. yüz naklinde bir ilk yaşandı. 'Artık ustalaştık' diyen Prof. Dr. Özkan, Polonyalı turistin bağışlanan yüzünü ve çenesini Recep Sert'e nakletti. 16 saatlik mücadele ise nefes kesti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Temmuz 2013 Güncelleme 19 Temmuz 2013, 01:05
Ustalık yüzü

İÇİNDEKİLER

Türkiye yüz naklinde dünyayı solladı. Uğur Acar, Cengiz Gül, Hatice Nergis ve Turan Çolak'tan sonra Recep Sert'in (27) de yüzü güldü. Türkiye'nin ilk ve dördüncü yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, 5. yüz nakline imza attı. Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın (43) bağışlanan yüzü, silah patlaması sonucu tanınmaz hale gelen Sert'e nakledildi. Böylece Özkan, çene ve yüz naklini bir arada yaparak yine literatüre geçti. Tatil için ailesiyle Muğla'ya giden Andrzej Kucza, 14 Temmuz'da boğulma tehlikesi geçirdi. Turistin, Pazartesi günü beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi ise Kucza'nın yüzünü bağışladı. Kucza'nın dokusunun, 2007'de tüfeğini temizlerken yüzü parçalanan Recep Sert'e uyduğu tespit edildi. Hemen İzmir'de yaşayan Sert'e ulaşıldı ve Antalya'ya gitmesi istendi.

GECE BOYUNCA UYUMADI
Nakil için harekete geçen Prof. Dr. Özkan ise ambulans uçakla önceki akşam 21:30'da Muğla'ya gitti. Bu sırada 8 aylık hamile eşi Doç. Dr. Özlenen Özkan, hastaneye ulaşan Sert'i ameliyata hazırladı. Özkan ise turistin yüzünü 4 saatlik operasyonla aldı. Zamanla yarışan ekip, ambulans uçakla dün sabah Antalya'ya indi. Hiç uyumayan Özkan, 07.30'da hastaneye gitti ve ameliyathaneye girdi. 7 saat süren operasyonla Recep Sert'e tam yüz nakli yapıldığı, hastanın kaşları, burnu, üst ve alt çenesinin değiştirildiği belirtildi. Çene nakil işleminin Türkiye'de bir ilk olduğu açıklandı. Sert, yoğun bakıma alındı.

ZOR İKNA OLDU
Ölen turistin oğlu Joseph (17), organ bağışına önce sıcak bakmadı. Doktorlar, "Babanın yüzü bir başkasında yaşayacak" deyince bağışa ikna oldu.

NAKİL SERÜVENİ
Türkiye'nin yüz nakli serüveni 21 Ocak 2012'de başladı. İntihar eden Ahmet Kaya'nın yüzü, Akdeniz Üniversitesi'nde Uğur Acar'a nakledildi. İkinci yüz nakli ise Hacettepe Üniversitesi'nde Cengiz Gül'e, üçüncü yüz nakli Gazi Üniversitesi'nde Hatice Nergis'e, dördüncü yüz nakli ise Akdeniz Üniversitesi'nde Turan Çolak'a yapıldı.

İLK KEZ HEM YÜZ HEM ÇENE NAKLİ YAPTI
Nakil için zamana karşı yarışan Prof. Dr. Özkan, Muğla'ya gidip, 4 saatlik operasyonun ardından bağışlanan yüzü aldı. Vakit kaybetmeden Antalya'ya dönüp 5. yüz naklini gerçekleştirdi.

* Prof. Dr. Ömer Özkan, operasyonun ardından basın açıklaması düzenledi: "Hiç strese girmedik. Güle oynaya zevkli bir ameliyat oldu. Biz artık ustalaştık. Bu nakilde ilk kez çift çene nakli yaptık. Dünyada benzer bir uygulama 2 ya da 3'tür. Göz kapakları hariç tüm yüz nakledildi. Hasta 2-3 gün sonra uyandırılacak."

'TEDAVİSİ İÇİN HER ŞEYİ SATTIM'
Yüz nakli olan Recep Sert'nin babası Cafer Sert, parasızlıktan Antalya'ya gidemedi. İnegöl Kaymakamlığı sayesinde Antalya'ya gidebilen baba, "Oğlumun tedavisi için her şeyimi satıp, 580 bin TL harcadım. Şimdi beş kuruşum yok" dedi.

BİLETİNİ SON ANDA ALABİLDİ
Recep Sert, 44 ayrı ameliyat geçirdi. İzmir'den Antalya'ya çağrıldığında cebinde 120 TL vardı. Uçak bileti ise 170 TL idi. İzmir'de bulunan ve ameliyata giren Prof. Dr. Murat Akalan ile karşılaştı. Doktorun 50 TL vermesiyle uçağa bindi.


HÜSNİYE ORAL