Üniversite şart değil

Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent'ten başarı için tüyolar: Üniversite diploması önemli değil. Hayal kurun, ekibinize güvenin... Tek başınıza asla yemeğe çıkmayın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2013 Güncelleme 30 Mart 2013, 00:00
Üniversite şart değil

İÇİNDEKİLER

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılan Coca Cola'nın Ceo'su Muhtar Kent, başarının sırrını açıkladı. 207 ülkede faaliyet gösteren ve 770 bin çalışanı olan bir şirketi yöneten Kent'e göre, başarılı olmanın formülü zor değil. Üniversite bitirmenin şart olmadığının altını çizen Kent, karakter ve aile eğitimine dikkat çekti.

BİRÇOĞU ORTAOKUL MEZUNU
Kent, "Avrupa'nın en başarılı ekonomisi olan Almanya ve İsviçre'de şirket sahiplerinin büyük bir çoğunluğu ortaokul ve lise mezunu. Sürdürülebilir büyümede eğitimden çok güven önemli. Yaptığınız ürünlerin kalitesi başarınızın garantisi değil. Şirketinizin karakterinin de bunda çok önemli bir yeri var. Şimdi artık müşterilerinizin üzerinde iyi bir etki yaparak onların sizin hakkınızda iyi konuşmasını sağlamanız lazım" dedi. Muhtar Kent, cirolarını 10 yıl içinde 100 milyar dolardan 200 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. İşte Kent'in başarı için olmazsa olmazları:

CESUR OLMAK ÇOK ÖNEMLİ
Hiç bir zaman yalnız yemek yeme, çünkü yemek senin için bir fırsat olabilir. Hayal kurmak çok önemli. Alçak gönüllü ol. Zamanı iyi yönetmek çok önemli, çünkü dünyada en az olan kaynak zaman. Dikiz aynasına bakmaktansa cama bakmak, yani ileriye bakmak önemli. Cesur olup, ekiple çalışan ve oyun kuranlar başarılı olacaktır.

SIFIRDAN ZİRVEYE
Muhtar Kent, 1953'te New York'ta doğdu. Babası Necdet Kent, bir dönem Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu olarak görev aldı. Tarsus Amerikan Koleji, İngiltere'de Hull Üniversitesi ve Londra Üniversitesi'nde iş yönetimi konusunda master yaptı. Çalışma yaşamına 1978 yılında Atlanta'da Coca Cola International'da kamyonlara Coca Cola kasası yükleyerek başladı. Kent, 20 yıl Coca-Cola'da 7 yıl da Anadolu Grubu'nda çalıştı. Coca Cola'nın Türkiye Genel Müdürü olarak 1985'te İstanbul'a gelen Kent, müthiş başarıları sayesinde 2008'de Coca Cola'nın bir numarası oldu.

BİR KENT MASALI!
'Benim Hikayem' adlı konuşmasında son derece ilginç bilgiler veren Türkiye'nin gururu Muhtar Kent'in açıklamaları şöyle: Dünyada okullaşma oranı yüzde 55'ten yüzde 75'e çıktı. Bir çok yerde çatışma yaşanıyor doğru ama silahlı çatışmalar yüzde 35 azalmış durumda. Bebek ölümleri de yüzde 40 düşmüş vaziyette. Kadınların ekonomiye katkıları artıyor. Dünyada tarım verimi de yükseliyor. Hoşgörü çok önemli bir kavram. Bilhassa iletişimin artması çok önemli. Her gün 300 milyar mail atılıyor. Her dakika 208 milyon posta atılıyor.