Eğitim şart!

Özel okul fiyatları çıldırdı. Maalesef fiyatlar, dünyanın en iyi okulu Harvard'la yarışır hale geldi. Örneğin, TED Ankara Koleji'nin anaokulunun yıllık fiyatı 48 bin TL.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2013 Güncelleme 29 Mart 2013, 00:52
Eğitim şart!

İÇİNDEKİLER

Özel okulların mantar gibi çoğaldığı ülkemizde, fiyatlar da dünyanın en önemli üniversiteleri arasında gösterilen Harvard, MIT, UCLA, Oxford, Yale ve Princeton'la yarışır hale geldi... Örneğin, çocuğunuzu TED Ankara Koleji'nin anaokuluna göndermek isterseniz, yıllık ödeyeceğiniz ücret 48 bin TL. ABD'deki ünlü Harvard Üniversitesi'nin yıllık fiyatı ise 37 bin dolar civarında.

VELİLERE İNDİRİM VAADİ
Yaklaşık 600 bin öğrencinin okuduğu özel okullar, çok önemli bir sektör oldu. Yine özel okullar arasında, öğrencilerin devamlılığı ve velilerin kardeş olan öğrencilerin aynı okula verilmesi içinde, çeşitli indirimler yapılacağı velilere sunulan 'özel imkanlardan' bazıları. Eğer bir öğrencinin kardeşi de aynı okula yazdırılırsa, her branş için yüzde 10 ile 15 arasında değişen indirimler okulların en önemli kozu. Veliler, yüksek fiyatlardan şikayetçi olsa da çocuklarının iyi bir eğitim alması için özel okulları seçmek zorunda. Özel okulların yetkilileri, iyi eğitim vermek için fiyatları yüksek tutmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

YÜZDE131 ZAM
Özel okullar, maliyetlerin artması nedeniyle fiyatlarını yükselttiklerini iddia etse de, gerçekler öyle değil. Enerji ve yatırım maliyetini 'eğitim bedelinin' içine koyan özel okullarda son 7 yılda fiyat artışı yüzde 131'e ulaştı. Aynı dönemde enflasyon ise yüzde 57.9 arttı. Velilere enflasyona göre zam yapma vaadi bulunan okulların, yeni eğitim döneminde buna uymadıkları bir gerçek.



DOĞA KOLEJİ
Anaokulu: ..............19.000 TL
İlkokul: ....................20.000 TL
Lise: ........................22.250 TL



MEVLÜT YÜKSEL - ELÇİN ÇAMKAYA