Tehlikeli yakınlaşma

Dünya; 15 Şubat'ta geçecek asteroide kilitlendi. Yarım futbol sahası büyüklüğündeki asteroid, yeryüzüne uydulardan bile yakın olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Şubat 2013 Güncelleme 04 Şubat 2013, 01:51
Tehlikeli yakınlaşma

İÇİNDEKİLER

Bugüne kadar hep filmlerde gördüğümüz göktaşı ve dünyanın sonuna ilişkin senaryolar, çok yakında gerçek olacak! Ancak filmlerdeki göktaşının dünyaya çarpma sahneleri gerçekleşmeyecek. Felaket senaryosu yazanlar bir yana; Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA), 15 Şubat'ta dünyanın yakınından yarım futbol sahası büyüklüğünde bir asteroidin geçeceğini açıkladı.

HEYECAN DORUKTA
'2012-DA14' adı verilen asteroidin, şimdiye kadar dünyanın en yakınından geçen asteroid olacağı bildirildi. Tüm dünya bu tarihte gerçekleşecek yakınlaşmanın heyecanını yaşarken; NASA'nın Dünyaya Yakın Uzay Cisimleri Programı'ndan Don Yeomans, asteroidin dünyaya kesinlikle çarpmayacağının altını çizdi. Yeomans, "Dünyanın yaklaşık 28 bin kilometre uzağından geçecek asteroid, yeryüzüne insan yapımı uydulardan bile daha yakın olacak.

50 METRE GENİŞLİĞİNDE
Asteroid, Alçak Dünya Yörüngesi'ne yerleştirilen Uluslararası Uzay İstasyonu ve gözlem uyduları ile dünyanın arasından geçip yoluna devam edecek" dedi. Yaklaşık 50 metre genişliğindeki asteroidin geçişini Mojave Çölü'ndeki Goldstone Radarı ile izleyecek NASA, boyutları, dönüş hızı ve yansıtma gibi özelliklerini belirledikten sonra DA14'ün üç boyutlu radar haritasını çıkaracak.

SAATTE 29 BİN KM HIZLA GELİYOR
NASA yetkilisi Don Yeomans, gökcisminin, saatte 29 bin kilometre hızla hareket ettiğini söyledi. Asteroid bu yüzden amatörler tarafından gözlenemeyecek. Sadece deneyimli ve şanslı gözlemciler, DA14'ü bir anlığına görebilecek.