Patronlara darbe

Medya patronları, 28 Şubat'ı anlattı. Komisyona Aydın Doğan damga vurdu: 'POAŞ'ı ihalesiz aldın, etkilisin' dediler. Koç ve Şahenk benden daha etkin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2012 Güncelleme 06 Ekim 2012, 00:37
Patronlara darbe

İÇİNDEKİLER

28 Şubat soruşturmasının medya ayağı dün konuştu! TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun 28 Şubat Alt Komisyonu, medya patronlarını dinledi. Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, o dönemi anlattı. "Erbakan Lenin gibi tankların üzerine çıksaydı asker ileri gidemezdi" diyen Aydın Doğan şunları söyledi:

KİMSE 'İŞTEN AT' DEMEDİ

BAŞBAKAN'LA ARAMIZ İYİ: Başbakan ile aramız gayet iyi. Aramızda dostluk ilişkisi yok. Başbakan'a gidecek meselem olursa giderim.

ÇÖLAŞAN'I BEN KOVDUM: Emin yönetilemez hale gelmişti. 'Başka gruba gideceğim" diyerek bizden çok para götürdü. Çölaşan'ı ben kovdum. Bekir Coşkun ise kendi gitti. Bekir'e hakkımı helal etmeyeceğim. Bana ne iktidar ne de asker 'Bunları işten atacaksın' demedi. Telkinde bulundukları vardı.

PLAN YAPTIĞIM ŞEHİR EFSANESİ: Karadayı, Özkök, Başbuğ paşayla görüşürdüm. Bunun suç olduğunu kabul edemem. Ama yok oturdunuz, plan yaptınız, bunlar şehir efsanesi.

DİNÇ BİLGİN TANSU HANIM'CIYDI: Dinç Bilgin, Tansu Hanım'ı destekledi. Biz de Tansu Hanım'a karşı olduğumuz için Mesut Bey'ci olmak zorunda kaldık.

BENİ HEP YIPRATTILAR:
Mesut Bey'in devrilmesindeki en büyük etkenlerden birisi olan Türkbank olayını biz çıkardık. POAŞ ihalesini devlet kredisiyle almadık. 'Sen ihalesiz aldın, etkilisin' dediler. Koç ve Şahenk benden daha etkin. Siyaset kendini dizayn eder.

27 NİSAN'DA HÜKÜMET DİK DURDU: 27 Nisan muhtırasında hükümet dik durduğu için darbe girişimi olmadı.

KOMİSYONDA GERGİNLİK
Karamehmet'in konuşması sırasında komisyonda gerginlik yaşandı. CHP'li Aykut Erdoğdu'nun "konuğa baskı yapıldığı" iddiası, Komisyon Başkanı Nimet Baş'ı kızdırdı. Baş, komisyonun nezaket çerçevesi içinde çalışmalarını yürüttüğünü söyledi. Erdoğdu ise salonu terk etti.

TURGAY CİNER:
ENERJİ İHALELERİNİ ARAŞTIRIN
Komisyonun dinlediği Habertürk grubunun patronu Turgay Ciner, 28 Şubat sürecinde medyada bulunmadığının altını çizdi. "28 Şubat'la bir ilgim yok" diyen Ciner, "vatandaş ve işadamı" olarak ise komisyona o dönemde yapılan enerji ihalelerini araştırmaları önerisinde bulundu.

MEHMET EMİN KARAMEHMET:
MEDYAYA GİRMEMİ BİZZAT ÇİLLER İSTEDİ
Akşam ve Show TV'nin sahibi Mehmet Emin Karamehmet ise Akşam'ı satın almalarını Özer Çiller'in istediğini söyledi. Karamehmet, "Çiller Bey aradı, 'Erol Aksoy aldı, yarısını sen al' dedi. Ortak olduk" dedi. Özkasnak Paşa ile görüştüklerini kaydeden Karamehmet, görüşmenin içeriğini de "Vatan millet Sakarya şeklinde oldu" diye anlattı.

ZAFER MUTLU:
BASIN OLARAK YANLIŞ YAPTIK
Sabah Gazetesi'nin eski yayın yönetmeni Zafer Mutlu da "28 Şubat'ın savunulacak tarafı yoktur. Basının da yanlışları olmuştur. Evet 28 Şubat sürecinde yanlışlarımız oldu. Türkiye o seçime giderken bir parti gazetesi gibi davrandık. Basın etiği açısından yanlış yaptık. Andıç, alçakça bir olaydı'' dedi.

DİNÇ BİLGİN:
BAŞBAKAN OLSAYDI 28 ŞUBAT OLMAZDI
Sabah gazetesi eski sahibi Dinç Bilgin, komisyona kendisini "emekli gazete patronu" olarak tanıttı. O dönemde kendisine asker tarafından manşet telkini yapılmadığını savunan Bilgin, 28 Şubat süreciyle ilgili şunları söyledi: "Garip bir Türkiye olmuştu. Sadece işim basın iken halim çok iyiydi, başka işlere burnumu sokunca sıfırlandım. Şimdiki gibi Başbakan olsaydı, Türkiye'nin başına bunlar gelmezdi."

* Aydın Doğan, 28 Şubat dönemini siyasilerin yönetemediğini söyledi. Bu nedenle askerlerin öne çıktığına dikkat çeken Doğan, '411el kaosa kalktı' manşeti için "Hataydı" derken, "411 el kaosa kalktı' manyeti için de 'Çok tartıştım. Keşke bu kadar sert atılmasaydı" dedi.

* ERBAKAN, YELTSİN GİBİ TANKIN ÜZERİNE ÇIKSAYDI
Doğan, "Erbakan Yeltsin gibi tankın üzerine çıksaydı, askerler de ileri gidemezlerdi" diye konuştu.

* Aydın Doğan, Dinç Bilgin'e 4 milyon TL kağıt parası verdiğini, ancak o paranın kendisine geri dönmediğini açıkladı.

ŞERİFE GÜZEL