Alman usulü

Bedrettin Dalan'ın Alman hükümeti tarafından iade edilmemesinin ardındaki sır perdesi aralandı. Dalan için 11 ay önce başvurusu yapılan 'Kırmızı Bülten'in, İnterpol'den çıkmadığı açıklandı. Bunda ise teşkilatın 7 Alman polis üyesinin etkili olduğu ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Aralık 2011 Güncelleme 16 Aralık 2011, 02:11
Alman usulü

İÇİNDEKİLER

Ergenekon'un firari sanığı Bedrettin Dalan'ın, TV programına çıkıp açık adres vermesi kafaları karıştırdı. Ünlü kaçak, en son bir programda "Alman adaletine sığındım" deyince tüm dikkatler bir anda bu ülke üzerinde toplandı! Peki Dalan, nasıl bu kadar rahattı? Hakkında "Kırmızı Bülten" çıkartıldığı söylenirken neden yakalanmıyordu? İşte tüm bu soruların cevabı, ilginç bir sırrı ortaya çıkarttı.

YAKALAMAYI KABUL ETMEDİLER
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Ocak 2011'de, Dalan'ın yakalanması için hakkında Kırmızı Bülten çıkartılmasına karar vermişti. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, merkezi Fransa Lyon'da bulunan İnterpol Genel Sekreterliği'ne başvurdu. İnterpol ise şu ana kadar Ergenekon'un aranan 2 sanığı hakkında Kırmızı Bülten çıkartmadı. Biri Dalan, diğeri Turan Çömez'di. Bu tavırda, İnterpol yönetiminde bulunan 7 Alman polisin etkili olduğu ortaya çıktı. Alman üyelerin, diğer üyeler nezdinde kulis yaptıkları da belirlendi. 7 Alman polisin bu tutumu, Türk Emniyeti'nin raporlarına da girdi. Öyle ki istihbarat birimleri, 1 Haziran'da, Dalan'ın "nokta adresi"ni Alman polisine bildirdi, yakalanmasını istedi. Ancak Alman Federal Ofisi, "Dalan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis istendiğini" gerekçe gösterip, "Hakkında Kırmızı Bülten çıkmayan bir yabancıyı yakalayıp iade edemeyiz" yanıtını verdi.

ADALET BAKANLIĞI:İSTEDİK VERMEDİLER
Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Bedrettin Dalan'ın tutuklanması talebinin daha önce Alman makamları tarafından reddedildiği belirtildi. Bakanlığın açıklamasında şöyle denildi: "Sanığın Almanya'da olduğunun ihbar edilmesi üzerine, sanık hakkında geçici tutuklama ve iade talep edilmiştir. Ancak Alman İnterpolü, Federal Adli Ofis tarafından Türkiye'nin iade talebinin reddedildiğini bildirmiştir.