Ana'dolu devrimi!

Türk doktorlar, tıp tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Kadavradan alınan rahim Derya'ya nakledildi. Şimdi hedefte tüp bebek var!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ağustos 2011 Güncelleme 10 Ağustos 2011, 00:00
Ana’dolu devrimi!

İÇİNDEKİLER

TIP dünyası, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden gelen haberle heyecanlandı. Zira üniversitede gerçekleşen nakil, çocuk hasreti çeken kadınlar için yeni umut yarattı. Doç. Dr. Ömer Özkan ve 19 kişilik ekibi, doğuştan rahmi olmayan Derya Sert'e (20) kadavradan aldıkları rahmi nakletti. Operasyon, tam 10 saat sürdü. İşte bu ameliyat tıp dünyasında bir "ilk" olarak kayıtlara geçti.

EMBRİYOLAR ALINDI
Rahim nakli için 3 yıldır çalıştıklarını belirten Özkan ise şunları söyledi: "Bu operasyona 3 aileyle hazırlandık. Ancak doku ve kan uyumu olması nedeniyle şans Derya Sert'e güldü. Hastamızın doğuştan rahmi yoktu. Bundan sonraki 10 gün çok önemli. Embriyolar alındı ve donduruldu. Eğer nakil başarılı olursa, hastaya 6 ay sonra tüp bebek tedavisi uygulayacağız." Mucize operasyon sonrası aile olma hayallerine bir adım daha yaklaşan Sert çiftinin mutluluğuna ise diyecek yoktu. Derya Sert'in eşi Mustafa Sert, "Ömer hocamın sayesinde inşallah baba olacağım" dedi.

'ANTALYA'DA ŞU ANDA 45 HASTAMIZ VAR'
Doç. Dr. Özkan, naklin doğuştan rahmi olmayan hastalar için ümit verici bir gelişme olduğunu söyledi. Özkan, "Şu anda sadece Antalya'da 45 hastamız var. Artık dünyada rahim nakli yapılan 4 merkezden biriyiz" dedi.


Gamze ARAS