Canı cigeri

4 yaşındaki Ömer Ali, annesinden alınıp küçük bedenine nakledilen karaciğer sayesinde kurtuldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mart 2011 Güncelleme 11 Mart 2011, 10:08
Canı cigeri

İÇİNDEKİLER

BİR anne için dünyada evladından daha değerli bir varlık yoktur. Annelerin yüreği evlatları için çarpar. Onların ayağına taş değse, canı acıyan annelerden biri de İzmir'den... İzmirli Sevcan Yavuzer (28) 4 yıl önce Ömer Ali ismini verdiği oğlunu dünyaya getirdi. Ancak küçük Ömer, doğumundan kısa süre sonra sarılık tanısıyla hastaneye yatırıldı. Ancak talihsiz yavruya kalp, karaciğer, safra yollarını olumsuz etkileyen, büyüme gelişme sorunu yaratan, yoğun kaşıntılar nedeniyle büyük sıkıntı yaşatan 'Alagille sendromu' teşhisi konuldu.

GÖZÜNÜ KIRPMADI
Kaşınmaktan geceleri uyuyamayan Ömer Ali'nin hastalığı nedeniyle karaciğeri de büyük zarar gördü. Doktorlar, küçük çocuğun karaciğer nakli olması gerektiğini söyledi. Bir an bile tereddüt etmeyen anne oğluna karaciğerini vermeyi kabul etti. Yapılan başarılı operasyonun ardından küçük Ömer Ali annesinin karaciğeriyle hayata tutundu.

EVİNİ ÖZLEMİŞ
Nakil sonrası dayanılmaz ağrılar çektiğini anlatan genç kadın, "Ama bu acılara evladım için dayandım. Ona ikinci kez can vermek, benim için en büyük mutluluk" dedi. Ameliyat olduğunun farkında olan küçük Ömer Ali ise neden ameliyat olduğunun sorulması üzerine, "Kaşıntım geçsin diye'' karşılığını verdi. Taburcu olunca ilk yapacağı şeyin eve gitmek olduğunu söyleyen Ömer Ali, "Evde mantar, yumurta, salatalık yiyeceğim. Uzaktan kumandalı arabamla oynayacağım'' diye konuştu.

SIK GÖRÜLEN HASTALIK
KARACİĞER naklini gerçekleştiren doktorlardan Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, Ömer Ali'nin hastalığının doğuştan genetik bir hastalık olduğunu belirtti. Alagille sendromunun ülkemizde aslında çok sık görüldüğünü vurgulayan Arıkan, "Bu hastalık başta kalp olmak üzere birçok organı olumsuz etkiliyor. Hastalar kaşıntıdan uyuyamıyor. Hastalığın anne karnında tanısı da yapılamıyor" dedi.