Bürokraside Anna paniği

Casus kadınları kullanıp gizli belgeleri çalan çete, sivile uzandı. Çete üyesi albayın evinde bulunan ajandadan üst düzey bürokratların isimleri çıktı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2010 Güncelleme 30 Ekim 2010, 02:27
Bürokraside Anna paniği

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin çetelerle mücadelesi sürerken bu kapsamda en büyük operasyonlardan biri geçtiğimiz hafta yapıldı. Askeri casusluk ve şantaj iddialarıyla harekete geçen İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen, düğmeye bastı. 9 ilde 49 adresi arayan ekipler aralarında asker ve bürokratların da bulunduğu 35 kişiyi gözaltına aldı. Zanlılara yönelik itham ise ağırdı: Yabancı casus kadınları kullanıp askeri bilgileri yabancılara satmak.

STRATEJİK GÖREVLER
İşte bu operasyon sivil bürokraside de paniğe neden oldu. İçişleri, Maliye Bakanlıkları ile Sayıştay, BDDK, Devlet Personel Başkanlığı, Dış Ticaret ve Gümrük Müsteşarlıkları'nda görev yapan bazı personelin çetenin ağına düştüğü ortaya çıktı. Bu kapsamda soruşturmayı yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığıyla yazışma trafiği başlatıldı. Ankara'dan gönderilen resmi yazılarda şüpheli görülen personelin isimlerinin görev yaptıkları kuruma bildirilmesi istendi. Söz konusu yazıda "Stratejik görevlerde bulunan personel varsa derhal açığa alalım" denildi.

ARACI ELEMANLAR
İşte sivil bürokrasiyi geren o isimler soruşturma kapsamında tutuklanan Deniz Albay İ.S.'nin evinde ele geçirilen ajandadan çıkmıştı. Fuhuş çetesi ajandasında T.D., T.R.Ü., G.S., A.M., E.S., B.Ç., M.Ö., F.T., Y.M., H.S., A.İ., A.C., S.N.T., N.E. E.Y., İ.M.M., Ü.İ, E.K. , N.A., A.D., M.K., H.B. ve C.S. isimli bürokratların müşteri listesinde yer aldığı belirlendi. Buna göre fuhuş çetesi tüm irtibatları "aracı elemanlar" eliyle yürütüyordu. Asker içinde bu irtibatı genç subaylar sağlarken, sivillerde ise görevdeki kişinin en yakınına nüfuz ediliyordu. Fuhuş çetesi çok özel güvenlik kodları ile hareket ediyordu. Üst düzey sivil görevliler için özel kişiler devreye giriyordu.

ŞİFRELİ DOSYA AÇILDI
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 35 kişinin askeri planları yabancılara sızdırdığı iddia ediliyor. Bununla da kalmayan zanlıların ASELSAN, HAVELSAN, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve TÜBİTAK gibi askeri silah ve teçhizat üretimi yapan 4 kurumdaki milli silah projelerini sızdırdıkları öne sürülüyor. İşte tam bu noktada da TAKVİM şu önemli soruyu sordu: ASELSAN'daki ölümler de çetenin işi mi? Çünkü ASELSAN'da görevli 3 mühendis, 7 Ağustos 2006, 16 Ocak 2007 ve 26 Ocak 2007'de hayatını kaybetmişti. TAKVİM'in iddiası yetkilileri harekete geçirdi. İstanbul Organize Şube Müdürlüğü, ASELSAN'da görevli Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal ve Evrim Yançeken adlı mühendislerin kayıtlara intihar olarak geçen ölümlerini mercek altına aldı. Bu kapsamda Ankara Cumhuriyet Savcılığı'ndan şifre çözümü alanında uzman 3 mühendisin kapatılan dosyaları istendi.