Dinç Bilgin Etibank için 10.5 ay hapiste yattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2010 Güncelleme 17 Temmuz 2010, 00:00
Dinç Bilgin Etibank için 10.5 ay hapiste yattı

İÇİNDEKİLER

Mecidiyeköy Atakan Sokak 14 numaralı 4 katlı bina, Dinç Bilgin'in gerçekleştirmeyi düşündüğü projelere "dar" geliyordu. O günlerde basının Bab-ı Ali olarak tanıdığı Cağaloğlu'nu terk etmesi de söz konusuydu. Ve Dinç Bilgin İkitelli'de muhteşem bir bina yaptırmıştı. Bu kompleks, aynı zamanda "plaza" olarak gelecek yıllarda anılmaya başlayacaktı.

YENİ YÜZYIL YİĞİT'E KALMADI
Medya dünyasına girmeye heveslenen patronlar kervanına katılan işadamı Korkmaz Yiğit, Kanal E'nin ardından Kanal 6'nın sahibi oldu. Grubuna bir de gazete eklemek isteyen Yiğit'e, Dinç Bilgin Yeni Yüzyıl gazetesini sattı. Ancak Dinç Bilgin daha parasını almayı başaramadan, Korkmaz Yiğit'in başı derde girdi. İhaleye fesat karıştırmak iddiasıyla suçlandı, Yiğit, hapse girince de, satın aldığı yayınlarda da umutsuz bir bekleyiş başladı. Günler geçti, Yiğit hapisten çıktı. Aldıklarını teker teker geri verdi. Bu geri verilenler arasında Yeni Yüzyıl gazetesi de vardı. Dinç Bilgin, ani bir hareketle gazetenin adını Yeni Binyıl'a çevirdi ve yayınını sürdürdü

AYRILIK ATEŞİ DÜŞTÜ
Dinç Bilgin için işler yine planladığı gibi gitmedi. Bankaya el kondu. Zekeriya Temizel'in başında bulunduğu BDDK, başta Bilgin olmak üzere Etibank yönetimini, 'çete kurarak bankanın içini boşaltmak' suçlamasıyla DGM'ye sevk etti. DGM Hakimi, bankada yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmış 9 kişi (Zafer Mutlu, Ercan Arıklı, Vural Beyazıt, Clifford Holmes Polley, Ercüment Gündem, Gültekin Karaşin, Osman Oy, Şenol Şankaya, Atilla Köksal) hakkında takipsizlik kararı verdi. Bu takipsizlik kararı itiraz üzerine Ankara 1 numaralı DGM'de yeniden görüşüldü ve onaylanıp kesinlik kazandı. Dinç Bilgin, 10.5 ay hapis yattığı Kartal Cezaevi'nden Şubat 2002 tarihinde tahliye oldu. Turgay Ciner "gazeteyi kontrol altına aldı'' diye Zafer Mutlu ve 70 arkadaşı Eylül 2002'de Sabah'tan ayrılıyor. Vatan, Doğan medya dağıtım ile basın hayatına başladı. Dinç Bilgin ile Zafer Mutlu'nun ayrılığının yerini başka dostluklar aldı. Zafer Mutlu, 1956 yılında İzmit'te doğdu. Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Gazeteciliğe Parlamento Muhabiri olarak 1976 yılında Vatan gazetesinde başladı. 1985 yılında göreve başladığı Sabah gazetesinde 1986'da Genel Yayın Müdürü oldu. Sabah gazetesinin, Medya Holding A.Ş. grubundaki diğer gazetelerle dergi grubunun ve 1992 yılında kurulan özel televizyon kanalı Satel A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yayın Grubu Başkanı olarak görev yaptı. 4 Eylül 2002'de yayın hayatına başlayan Vatan Gazetesi/ Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan Zafer Mutlu, Mayıs 2008'den bu yana Doğan Gazetecilik A.Ş. Yönetim Kurulu üyesidir. Etibank'ı çeşitli yöntemlerle 480 trilyon lira zarara uğrattıkları iddiasıyla bankanın eski sahibi Dinç Bilgin ile eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar'ın da aralarında bulunduğu 18 sanığın yargılanmasına, 29 Ağustos Çarşamba 2001 günü İstanbul 6 No'lu DGM'de başlandı.

PARAVAN ŞİRKET YOK

Dinç Bilgin'in, "Ben gazeteciyim. Bankacı değilim. Beni bankanın alınması konusunda Cavit Çağlar yönlendirdi. Şükrü Karahasanoğlu, Cavit Çağlar'ın getirdiği bir genel müdürdür. Şükrü Karahasanoğlu ekibiyle bu tür şeylerin meydana gelmesine neden oldu. Paravan şirket kurmadım. Sadece kendi şirketlerime kredi kullandırdım. Basın sektöründe rekabet etmek için bankadan kredi kullanmak zorundaydım'' dediği bildirildi. Bilgin, "Alınan kredilerden daha fazla ipotek oluşturulduğuna dair belgeler var. Bu kredi sözleşmelerinin ve ipotek belgelerinin örneklerini mahkemeye verdik. Mahkeme gerekli görürse TMSF'den bu belgelerin asıllarını getirterek karşılaştırma yapabilir. Bilirkişi marifetiyle sanıkların kredi sözleşmeleri düzenlerken ipotek verip vermedikleri, ipoteklerin gerçek ve yeterli olup olmadığı incelenebilir. Bu, davayı kökünden çözecek bir konudur" açıklamasını yaptı. Etibank'ın ve Sabah Grubu'nun eski sahibi Dinç Bilgin ile Zafer Mutlu'nun da aralarında bulunduğu bankanın 7 eski yöneticisi hakkında "Bankalar Kanunu'na muhalefet" suçundan açılan dava, zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırıldı. Mahkeme heyeti, suç tarihleri olan 1999 ile 2001 yıllarından bu yana 7.5 yıldan fazla süre geçtiğini belirterek, zaman aşımı nedeniyle davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ NASIL
Şişli 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nin "Görevsizlik kararı" vermesiyle İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren yargılamanın 13 Kasım 2003 tarihli duruşmasında tüm sanıkların beraatlarına karar verilmişti. Beraat kararını inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, 27 Aralık 2007 tarihli bozma kararında, sanıkların savunmalarına itibar edilemeyeceğini kaydetmişti. Bankalar Kanunu'nun 22. maddesindeki suçun unsurlarının gerçekleştiği belirtilen kararda, ödemelerden sorumlu olan sanıkların saptanarak, mahkûm edilmesi gerekirken, beraat hükmü kurulmasının bozmayı gerektirdiği bildirilmişti. Yargıtay'ın iki kez bozduğu, Etibank'la ilgili Dinç Bilgin ile oğlu Şevket Önay Bilgin'in de aralarında bulunduğu 27 sanığın yargılanmasına İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 1 Temmuz 2010'da devam edildi.

TAHSİLATIN MİKTARI
TMSF Fon Başkan Yardımcısı Fethi Çalık imzası ile 27 Mayıs 2009 tarihli resmi yazı, İstanbul 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na gönderiliyor: "Etibank'ın TMSF'ye devir tarihi olan 27.10.2000 tarihinden 31.8.2008 tarihine kadar, Dinç Bilgin'den 301 milyon 220 bin dolar tahsilât yapıldı. Tüm satışlardan gelen paralar dâhilinde yaklaşık 681 milyon 463 bin dolar tutarında bir tahsilât fon alacaklarına isabet etmektedir."