TÜİK açıkladı: Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3.8 büyüdü!

Türkiye İstatistik Kurumu, yılın ikinci çeyreğine ilişkin dönemsel ve 2022 yılına ilişkin yıllık gayri safi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3.8 büyüdü. Böylece son 12 çeyrekte 12. kez rekor kırmayı sürdürdü. Milli gelirin de ilk kez 1 trilyon doları aştığı görüldü.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2023 Güncelleme 01 Eylül 2023, 07:00
TÜİK açıkladı: Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3.8 büyüdü!

İÇİNDEKİLER

İnşaat, gayrimenkul, otomotiv ve hizmet sektörlerindeki canlanma, ekonominin büyümesinde etkili oldu.



Ekonomimiz, son 3 ayda yüzde 3.8 daha büyümeyi başardı. Covid-19 tedbirlerinin uygulandığı 2020'nin ikinci çeyreğinden sonra üst üste 12 çeyrektir aralıksız büyüyüp rekor kırdı.



Milli gelir de ilk kez 1 trilyon 22 milyar dolara ulaştı. Kişi başı gelir, 12 bin dolara fırladı. Türkiye, bu rakamlarla OECD ülkeleri içinde 2'nci, G20'de 3'üncü, dünyada ise 4. sıraya çıktı.



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Küresel finansal koşullar ve depreme rağmen ekonomimiz güçlü büyüme performansına devam etti" dedi.

KESİNTİSİZ BÜYÜYORUZ: 1 MİLYON DOLARI AŞTI
Türkiye, deprem felaketi ve küresel resesyon endişelerine rağmen kesintisiz büyümeye devam ederken, milli gelirde de ilk kez 1 trilyon dolar eşiğini geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 büyüdü. Böylece Türkiye ekonomisi Covid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020'nin ikinci çeyreğinden sonra üst üste 12 çeyrek büyümüş oldu. Kesintisiz büyümenin etkisiyle gayrisafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrek sonunda tarihte ilk kez 1 trilyon doları aştı. Milli gelir (yıllık) dolar bazında 1 trilyon 22 milyar dolar, TL bazında ise 19.2 trilyon liraya çıktı. Kişi başı gelir ise 11 bin 985 dolarla 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

OECD'DE İKİNCİYİZ
Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği yüzde 3.8'lik büyümeyle Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüyen ikinci, G20 ülkeleri arasında da üçüncü ülke olmayı başardı. OECD ülke ekonomilerinin ikinci çeyrekte ortalama büyümesi yüzde 1.5 olarak tahmin edildi.

İNŞAAT CANLANDI
İnşaat sektöründe hızlanan büyüme dikkat çekti. Sektör, büyük deprem felaketinden toparlanma çalışmaları kapsamında bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6.2 büyüme sağladı. Böylece inşaat sektörü Türkiye ekonomisine 0.32 puanlık olumlu katkı yapmayı başardı. Gayrimenkul sektöründe yüzde 3.2'lik büyüme yaşanırken, büyümeyi 0.28 puan yukarıya çekti. Hizmetler sektörü yüzde 6.4 büyüme gösterdi, ikinci çeyrekte büyümeyi 1.67 puan etkiledi.

YATIRIMLAR ARTTI
TÜİK'in harcamalar yöntemiyle yaptığı gayri safi yurtiçi hasıla hesabında liderlik vatandaşın tüketiminde oldu. Vatandaşın yüzde 15.6 artan tüketiminin ekonomik büyümeye katkısı 10.67 puan olarak hesaplandı. Devletin tüketimi ise yüzde 5.3 büyüme sağlarken, 0.67 puan katkı verdi. Toplam yatırımlar yüzde 5.1 yükseliş gösterirken, ekonomik büyümeye katkısı da 1.3 puan seviyesinde oldu. İkinci çeyrekte makineteçhizat yatırımları yüzde 7.4 arttı. Böylelikle son 3 çeyreğin en hızlı artışı görüldü. İhracat yüzde 9 küçülürken, ithalat ise iç tüketimin canlılığı ile birlikte yüzde 20.2 büyüme sağladı. 2022'nin ikinci çeyreğinde yüzde 25.3 seviyelerinde olan işgücü ödemelerinin katma değer içindeki payı bu yılın aynı döneminde yüzde 34.2 oldu.

GÜÇLÜ PERFORMANS SÜRDÜ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Sıkı küresel finansal koşullar ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 daralan küresel ticarete rağmen deprem felaketinin ekonomik etkilerini telafi etmeye çalıştığımız yılın ikinci çeyreğinde ekonomimiz güçlü büyüme performansına devam etmiştir" dedi. Büyümenin, güçlü olmasının yanı sıra, aynı zamanda dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasını hedeflediklerini aktaran Şimşek, "Kaynakların yatırım, istihdam, üretim ve ihracata aktarılmasını önceliklendiriyoruz. Dengeli ve sürdürülebilir büyüme ile sağlanacak refah artışının toplumun tüm kesimleri tarafından adil paylaşılması önceliğimizdir" ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN