Asgari ücrette masada neler var? Yeni asgari ücret ne kadar olacak? Zamda 5 aylık TÜFE hesabı! İşte zam senaryolarına göre asgari ücret!

Yeni asgari ücret için milyonlar heyecanlı bekleyiş içinde. Zam oranı bugün belli olacak. Artış için enflasyona endeksli formüller gündeme gelirken, asgari ücret üzerinden alınan vergilerden vazgeçilmesi gibi prim desteği de tutarı yukarı çekebilecek. Gelen son dakika haberine göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gerçekleştirdiği ikinci toplantı sona erdi. İşte zam senaryolarına göre yeni asgari ücret...

Giriş Tarihi 30 Haziran 2022, 11:11 Güncelleme 30 Haziran 2022, 18:40
Asgari ücrette masada neler var? Yeni asgari ücret ne kadar olacak? Zamda 5 aylık TÜFE hesabı! İşte zam senaryolarına göre asgari ücret!

İÇİNDEKİLER

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücrette ara zammı görüştüğü ikinci toplantı sonra erdi.

Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantı sonrası A Haber Muhabiri Mehmet Sabri Uğurbaş canlı yayında toplantıya ilişkin ilk izlenimlerini aktardı.

Uğurbaş toplantıya ilişkin şu detayları aktardı:

"Türk-İş tarafından yapılan ilk açıklamada toplantının olumlu geçtiği belirtildi. İşveren tarafının prim ve vergi desteği talebinin yinelendiği belirtildi. 6 bin 391 liralık bir talebi var Türk-İş'in. Türk İş Genel Sektereteri Nazmi Irgat yarın 3. bir toplantının olabileceğini ifade etti. Henüz yeri ve zamanı belli değil. Başkan Erdoğan 'haftasonuna kadar çalışmalar tamamlanacak biz de açıklayacağız.' demişti"

İLK TOPLANTI DÜN GERÇEKLEŞMİŞTİ
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'nin ikinci 6 ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek üzere ilk toplantısını dün gerçekleştirdi.

Toplantıda, işçi kesimi adına Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren kesimi adına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) asgari ücrette yapılacak artışa dair görüş ve önerilerini sundu.

BİLGİN: ENFLASYONA KARŞI KORUYACAĞIZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplantının açılışında, "Çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimiz, bunu yapmak zorundayız. Bu konuda elimizdeki en önemli araç, asgari ücretin yeniden belirlenmesidir. Asgari ücret sadece asgari ücret kapsamında olan 6.5 milyona yakın işçimizle sınırlı değildir, onların üzerindeki ücret gruplarının da ücretlerine pozitif etki yapacak bir unsurdur" dedi.

TİSK: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da dengeli bir asgari ücret tespiti konusunda TİSK'in elini taşın altına koyacağını belirterek, "14 milyon çalışanı ve küçük-büyük bütün işletmeleri koruyan, dengeli bir süreç olacağını, dengeli bir rakamda anlaşacağımızı ümit ediyorum" diye konuştu.

TÜRK-İŞ: NEFES ALDIRACAK DÜZENLEME OLSUN
Türk İş Başkanı Ergün Atalay ise "Oluşan enflasyon ortada, bu enflasyon çerçevesinde asgari ücretliye, dar ve sabit gelirliye nefes aldıracak bir düzenleme olmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

TEMMUZ'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
İlk toplantıdan çıkan mutabakata göre; asgari ücretteki artış, Temmuz'dan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak. Ayrıca asgari ücrete bir prim desteği üzerinde de duruluyor.

Komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ enflasyon oranında bir artış talep ederken, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işletmelerin içerinde bulunduğu koşulların da göz önünde bulundurularak dengeli bir artış yapılmasını istiyor.

HAK-İŞ'TEN VERGİ KOLAYLIĞI TALEBİ
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, hükümetten asgari ücretin artırılması ve artırılan oranda da bütün çalışanlar için vergi kolaylığı sağlanmasını istedi.

Arslan, Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şubesinin bir otelde düzenlenen 9'uncu Olağan Genel Kurulu'nda, asgari ücretli ilgili dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüşe yaptıklarını aktardı.

Bu görüşmede asgari ücreti ve bulunan bağlantılı gelişmeleri paylaştıklarını belirten Arslan, şunları söyledi:

"Buradan da sayın bakana ifade ettiklerimi tekrar etmek istiyorum. Evet, ülkemizin yaşadığı yüksek enflasyon, hayat pahalılığı hepimizi gerçekten zorlayan, yaşamımızı altüst eden bu hızlı fiyat artışları, enerjide dışa bağımlı olmamızın getirdiği enerjideki yüksek fiyatlar, elektrik, gaz ve benzeri bütün bunlar hepsi belli ücretlerle hayatlarını idame ettiren insanlar için ciddi bir zorluk getiriyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu zorluğun farkında. Bizim de 3 aydır ısrarla devam ettiğimiz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir an evvel toplansın talebimiz karşılık gördü ve Cumhurbaşkanımız tarafından bu konuda bir adım atıldı. Dün ilk toplantılar yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun enflasyonun altında bir ücreti belirlememesini bekliyoruz. Ocak ayından bu tarafa gerçekleşen enflasyon ortada. Bu doğrultuda inşallah enflasyonun üzerinde bir iyileştirmeyi bekliyoruz."

Bu ücret artışının tek başına yeterli olmayacağına işaret eden Arslan, Türkiye'nin gerçeklerinin çerçevesini çizmek istediğini vurguladı.

Türkiye'de 6,5 milyon asgari ücretli çalışan olduğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Bunlar için bir asgari ücret yeniden belirlenecek. Memurlar var, memur emeklileri var, bunlar da enflasyon oranında temmuz ayında zam alacak. Kamu Çerçeve Protokolü ile imzaladığımız kamu toplu sözleşmeleri var. Bunlar da temmuz ayında sözleşme enflasyon farklarını alacaklar. Peki bizim belediyeler, üniversiteler, özel sektördeki toplu sözleşmeler ne olacak. Burada ciddi bir sorun ile karşı karşıyayız. O yüzden bu yapılacak artışların bütün çalışanlara yönelik bir iyileştirmeye dönüştürülmesi gerekiyor."

Özel sektördeki toplu sözleşmelerin, eğer sözleşme tarihleri temmuz ayına gelmiyorsa yılbaşına kadar aynı ücretle çalışmaya devam edeceklerine, böylece bütün toplu sözleşmelerin asgari ücret seviyesine düşeceğine dikkati çeken Arslan, bunun toplu sözleşme düzeninin yok olması anlamına geldiğini, özel sektörde sendikal hareketi tasfiye edeceğini kaydetti.

"VERGİ DİLİMLERİYLE İLGİLİ BİR REFORM YAPALIM"
Hükümetin amacının sendikaları güçlendirmekken, yapılan uygulamalarla sendikal hareketi zayıflatmamaları gerektiğini dile getiren Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O yüzden benim önerim, sayın bakana da söyledim, asgari ücreti artıracağız. Artırdığımız oranda, örneğin bütün çalışanları etkileyen bir adım atalım. Vergi dilimleriyle ilgili bir reform yapalım. Bir yıl süreyle vergi oranlarımız yüzde 10'da kalsın. Bu bir öneri. Yüzde 10'da kalırsa bütün çalışanlar bundan yararlanıyor. Toplu sözleşmesi olsun, olmasın. Türkiye'de 15 milyon sigortalı işçi var. Bunların sadece 2 milyon 200 bini sendikalı. 6,5 milyonu da asgari ücretli çalışıyor. Geri kalan 7 milyon, onlar bu haktan yararlanamayacak. O zaman ne yapacağız. Bütün ücretlilerin yararlanacağı bir modeli kurmamız gerekiyor. Benim sayın bakandan talebim, hükümetimizden talebimiz, asgari ücreti artıralım, artırdığımız oranda da bütün çalışanlar için bir vergi kolaylığı sağlayalım istiyoruz. Bütün çalışanlar, bu hayat pahalılığından etkilenenlerin bir nebze olsun nefes almasını sağlamış oluruz."

Hükümetin asgari ücreti belirlerken ocak ayında yaptığı tarihi adımı önemsediklerini vurgulayan Arslan, asgari ücret tutarındaki bütün ücretlerden vergi alınmaması konusundaki kararlılık ve ortaya konan çabayı son derece önemli bulduklarını söyledi.

Bunun gereğinin de yapılmasını istediklerini aktaran Arslan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın her fırsatta 'çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz' sözünün çok kıymetli olduğunu biliyorum. Sadece kamu çalışanları, memur, işçi ve memur emeklileri olarak değil, bütün Türkiye'deki sendikalı, sendikasız özel sektör, kamuda bütün çalışanlara yönelik bir yeni adım atılmasını bekliyoruz. Umarım bununla ilgili de bir vergi düzenlemesiyle bütün çalışanlara yönelik bu çabaları önemli bir aşamaya getirmiş oluruz. Bu taleplerimizin değerlendirileceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Komisyonun bugün çalışmalarını tamamlamasının ardından, yeni asgari ücret rakamını yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile açıklaması bekleniyor.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE
Mevzuat gereği Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aldığı zam kararı, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında uygulamaya giriyor.

Yeni asgari ücret rakamının beklentiler doğrultusunda yarın açıklanması halinde, artışın 1 Temmuz itibarıyla geçerli olabilmesi için yönetmelik değişikliği gerekecek.

Bu doğrultuda, yönetmelikte asgari ücretin yürürlüğe girme tarihiyle ilgili ifadelerin, "Asgari ücret başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer." şeklinde değiştirilmesi bekleniyor.

PRİM DESTEĞİ DE MASADA
Asgari ücretin brütü 5 bin 4 lira. 750,60 liralık işçi SGK primi ve yüzde 1'lik İşsizlik Fonu kesintisi sonrasında net ücret 4 bin 253 lira olarak ödeniyor. 5 bin 4 liralık asgari ücret üzerinden ayrıca yüzde 15.5 işveren SGK payı ve yüzde 2 İşsizlik Fonu kesintisi alınıyor. Bu kesintilerin toplamı da 875,70 lirayı buluyor. Hem işçi hem de işverenden yapılan kesintiler bin 626 lirayı buluyor. Bu miktarın tamamının ya da bir kısmının belli bir süre alınmaması formülleri bulunuyor. Tamamının karşılandığı formülde asgari ücret yüzde 38.24 artışla 5 bin 879 lira 70 kuruşa ulaşabiliyor. Prim desteğinin işletme büyüklüğüne göre farklılaştığı kademeli formül üzerinde de duruluyor. Asgari ücret artışının bir kısmının buradan sağlanması bekleniyor.

ENFLASYON FARKI GELİRSE YÜZDE 23
Asgari ücret artış oranı konusunda gündeme gelen formüllerden biri, yıllık 'enflasyon farkı'nın yansıtılması. Bu formülde Aralık'ta yapılan yüzde 50.5'lik zam oranı, şu ana kadar gerçekleşen yıllık enflasyona tamamlanacak şekilde zam yapılabilecek. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mayıs ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 73.5 olarak gerçekleşti. Enflasyon farkı formülü uygulanırsa asgari ücrete yüzde 23 (73.50-50.5) zam olabilecek. Bu durumda net asgari ücret 5 bin 232 lira 68 kuruşu bulacak. Burada da prim desteği söz konusu olabilecek.

5 AYLIK TÜFE'YE GÖRE YÜZDE 35
Asgari ücretteki artışa ilişkin formüllerden biri yılbaşından bu yana gerçekleşen enflasyon oranının yansıtılması. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine Ocak-Mayıs enflasyonu yüzde 35.64 olarak gerçekleşti. Bu oranda artış yansıtılırsa da net asgari ücret 5 bin 769 liraya çıkabilecek. Burada da yine prim desteği söz konusu olabilecek.

6 BİN TL BEKLENTİSİ
Hem prim desteği hem de işverenin katkısıyla asgari ücretin net 6 bin liraya çıkabileceği de konuşuluyor. Kesin sonuç için bugünkü toplantı bekleniyor.

İşte zam senaryolarına göre yeni asgari ücretin ulaşacağı tutarlar:

Zam senaryolarına göre net asgari ücret ne olacak?

Zam oranı ---------------Yeni ücret

Yüzde 20 -----------------5.104,08 TL

Yüzde 21 -----------------5.146,61 TL

Yüzde 22 -----------------5.189,14 TL

Yüzde 23 -----------------5.231,68 TL

Zam oranı ----------Yeni ücret

Yüzde 24 -----------5.274,21 TL

Yüzde 25----------- 5.316,78 TL

Yüzde 26----------- 5.359,28 TL

Zam oranı ----------Yeni ücret
Yüzde 27----------- 5.401,81 TL

Yüzde 28 -----------5.444,35 TL

Zam oranı----------Yeni ücret

Yüzde 29 -----------5.486,88 TL

Yüzde 30 -----------5.529,42 TL

Yüzde 31 -----------5.571,95 TL

Yüzde 32 -----------5.614,48 TL

Yüzde 33 -----------5.657,02 TL

Yüzde 34-----------5.699,55 TL

Yüzde 35---------- 5.742,09 TL

Yüzde 36-----------5.784,62 TL

Zam oranı------------Yeni ücret

Yüzde 37 -------------5.827,15 TL

Yüzde 38 --------------5.869,69 TL

Yüzde 39 -------------5.912,22 TL

Yüzde 40 --------------5.954,76 TL

PRİM DESTEĞİ FORMÜLÜ HESABI (TL/AY)

Asgari ücret 5.004,00

SGK primi % 14 700,56

İşsizlik sig. primi % 1 50,04

KESİNTİLER TOPLAMI 750,60

Net asgari ücret 4.253,40

İŞVERENE MALİYET

Brüt asgari ücret 5004,00

SGK primi % 15,5 (işveren payı) 775,62

İşsizlik sig. pr. işveren % 2 100,08

KESİNTİLER TOPLAMI 875,70

İşverene toplam maliyet 5.879,70