Alınan tedbirler büyümeyi tetikledi

93’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayan Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdürü Bali, ‘Alınan tedbirlerle, özellikle KGF kefaletli kredilerin etkisiyle bu yıl büyümenin iyi ivmelendiğini söyledi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ağustos 2017 Güncelleme 26 Ağustos 2017, 00:00
Alınan tedbirler büyümeyi tetikledi

İÇİNDEKİLER

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın 93'üncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bankacılık sisteminin büyük bir dönüşüm geçirdiğini söyledi. 2001 krizinden önce krediler toplam aktiflerin sadece yüzde 30'unu oluştururken, krizde bu oranın yüzde 20'li seviyelere gerilediğini belirten Bali, şöyle konuştu: "Aradan geçen süre içerisinde biz asıl fonksiyonlarımızı yerine getirir olduk. Siz yüzde 30-35 civarında reel getiriyi açık pozisyonla elde ediyorsanız, sizin ne sermaye yeterlilik sorununuz olur ne de kredi verme gibi bir kaygınız olur. Krediyi veriyordunuz devlete, en risksiz olana, en yüksek getiriyle. Açık söylemek gerekirse, o yıllarda yapılan işin bankacılıkla alakası yoktu. Bugünkü bankacılık sistemi çok ciddi dönüşüm geçirmiştir. 2001 krizi bu açıdan hayırlı bir krizmiş. Bize bir sürü şey öğretti." Adnan Bali, Türkiye'nin büyüme performansına ilişkin kamu harcamalarının desteği ve 2016'nın sonlarında makroekonomik tedbirlerle başlayan genişletici önlemler sayesinde ekonomide yeniden hızlı toparlanma gerçekleştiğini ifade etti. Özellikle KGF kefaletli kredilerin etkisiyle bu yıl büyümenin iyi ivmelendiğini belirten Bali, öncü göstergelerin toparlanmayı teyit ettiğini vurguladı. Bali, çok kısa sürede 185 milyar liralık bir limitin bankalara tahsis edildiğini, bunun kısa sürede kullandırılmasında bankacılık sisteminin iyi bir sınav verdiğini belirtti.

YÜZDE 5 BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUZ
REEL kredi artışıyla büyüme arasında çok ciddi bir ilişki olduğunu söyleyen Bali, ekonomik büyümenin yüzde 5'in üzerinde seyretmesi için reel kredi artışının yüzde 10 civarında olması gerektiğini kaydetti. Bali, "Şu anda yüzde 21'in üzerinde bir kredi artışı var. Enflasyonun da yıl sonu itibarıyla yüzde 10'u aşmayacağını dikkate alırsak, kredilerde 10 civarında bir reel büyümenin olabileceğini, bunun da yüzde 5 gibi bir büyümeyi destekleyebileceğini, oraya yakınsatabileceğini öngörüyoruz" dedi.