Yabancıya 185 formülü

Yurt dışından lüks arabaların ucuza alınıp Türkiye’de satılması üzerine gümrük kapılarında ‘Süre hesaplama uygulaması’ başlatıldı. 1 yıl içinde 185 gün dışarıda kalmayan aracın girişine izin verilmeyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mayıs 2016 Güncelleme 29 Mayıs 2016, 01:24
Yabancıya 185 formülü

İÇİNDEKİLER

Özellikle Bulgaristan ve Gürcistan'dan lüks arabaları çok ucuza getirerek Türkiye'de satışının artması üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da çeşitli tedbirler geliştirdi. Bu araçların Türkiye'de dolaşabilmesi için 1 yıllık süre tanınıyor. Fakat bu 1 yıl içinde araçların 185 gün dışarıda kalması gerekiyor. Bu süreye uyulmadığında aracın girişine izin verilmiyor.

6 AY 5 GÜN ŞARTI GETİRİLDİ
Bunun için gümrük kapılarında "süre hesaplama uygulaması" hayata geçirildi. Yurt dışından kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı araç getirilebilmesi için Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren son 1 yıl içinde kesintili veya kesintisiz 185 gün yurt dışında kalınması gerekiyor. Bu sürenin hesaplanmasında yanlışlıklar yaşanınca gurbetçiler, araçla Türkiye'ye giriş yapmakta zorlanıyor. Bu sorunların önüne geçebilmek amacıyla Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünce yeni bir uygulama geliştirildi. Uygulamayla kullanıcı, yurt dışında kaldığı süreyi hesaplayarak, kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı araç getirme ve ülkeye sokma hakkı bulunup bulunmadığını sorgulayabiliyor.