Ucuzluk markete uğramıyor

Yazın erken gelişiyle meyve sebze bolluğu yaşanırken fiyatlarda hallerde bir anda yarıya indi. Ancak marketler bunu vatandaşa yansıtmadı. Meyve sebze 3 katına satılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2013 Güncelleme 26 Mayıs 2013, 00:00
Ucuzluk markete uğramıyor

İÇİNDEKİLER

Sıcakların gelmesi tarlaları mahsul bereketine boğdu. Ürün bolluğu ve erken hasatlar üreticinin satış fiyatını düşürürken indirim vatandaşa yansımadı. Mevsim ürünlerinde bile hal fiyatı ile market fiyatı arasında 3 kata kadar fark oluşuyor. Ayrıca maliyetine üretim yapıp kazançsız satan çiftçi de bu durumdan şikayetçi. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, "Çiftçi yazlıkta zararına satıyor. İhracat olmayınca para kazanılamıyor. Fiyatlar çok düşük." dedi. Domatesin halde 40-60 kuruş arasında fiyata indiğini, domatesin fide parasını bile geri kazandıramadığını kaydeden Sarıçobanoğlu, "Mayıs başında 2.5 lira olan domates, 20 gün içinde 40 ile 50 kuruşa indi. Sivri biber 50 kuruştan alıcı buluyor. Dolmalık biber ise 1.2 liradan 70 kuruşa düştü. Salatalık da yarı yarıya düşerek 75 kuruşa indi" dedi.

TÜKETİCİ GÖREMEDİ
Tarlada ve hallerdeki bu kuruşlarla ifade edilen fiyatlar ise vatandaş için hala hayal. Çünkü marketler yüzde 300'ü bulan fark koyarak fiyatları 3'e katlıyor. 40 kuruşluk domates 3.5 liraya kadar çıkıyor.

'ÜRETİCİ PAZARLARI KURULSUN'
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Antalya Hali'nden çıkan bir sera ürününün süpermarket rafına konulduğunda yüzde 300-600 arasında fiyat farkıyla satıldığını belirterek, "Türkiye'nin meyvesebze üretiminde bir sorun yok. Bu kadar bolluk olan bir ülkede fiyatlar gerçekçi değil. Bunun çaresi, kent merkezlerinde üretici birlikleri aracılığıyla kurulacak üretici pazarlarıdır" dedi.