Adliye personeli dert küpü

TAKVİM, adliye çalışanlarının sorunlarına tercüman oluyor. Gazetemize yüzlerce mail ve mektup geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ocak 2013 Güncelleme 21 Ocak 2013, 00:00
Adliye personeli dert küpü

İÇİNDEKİLER

Gazeteniz TAKVİM, onbinlerce adliye çalışanının sorunlarını ele almaya devam ediyor. Maaştan mesaiye, kadrodan sosyal haklarına kadar çeşitli problemlerine sayfalarımızda yer veriyoruz. Bugünkü yazımızda mübaşir, katip, yazıişleri ve çeşitli kalemlerde görev alan çalışanların sıkıntılarını dile getiriyoruz...

MÜBAŞİRLER HÂLÂ YARDIMCI HİZMETLER SINIFINDA YER ALIYOR
"Görevimizi layıkıyla yapmaya çalışan biz mübaşirlerin en büyük sorunlarından biri, genel idari hizmetler (g.i.h) sınıfını hak ettiğimiz halde, halen yardımcı hizmetler sınıfında yer alıyor olmamız. Mesleki ve görevlerimiz açısından uygun bir sıfat değildir. Bu konuyla ilgili olarak bakanlığımız çalışma yapmış. Ancak şu an itibarıyla tabiri caizse rafa kaldırılmıştır." E.K.

TAKVİM SESİMİZ OLDU
"Ben bir zabıt katibiyim. Aslında çok kalabalık bir kitleyiz ancak her anlamda her yerde ve her platformda yok sayılmaya devam ediyoruz. Eğer meslekte yükselme sınavlarımız da mesai ücretlerimiz gibi elimizden alınırsa, komik ücretlerle çalıştırılma şartlarımız iyileştirilmezse, istifa etmeyi düşünüyorum. Basına çok kez başvurduk ancak ilgi görmedik. Ama siz bizim için bir ses oldunuz." İstanbul Adalet Sarayı'ndan M.K.

MESAİ PARALARIMIZ KALDIRILDI. ADALET BU MU?
"Zabıt katibiyim ve söylemeliyim ki, adliyede herkes işini büyük bir özveri ile yapmaktadır. Bunca çalışmaya rağmen tüm günlük evrakları yetiştirebilmek, ekstra çıkan nöbetlerde görev almak ve nöbet parasının kaldırılmış olması personelin hakkı olan ücreti kazanamamasına sebep olmaktadır. Üstelik son olarak mesai paralarımız kaldırıldı. Her ay aldığımız 200 lira kaldırılmış, onun yerine 45 lira maaşa zam yapılmıştır." Ankara Adliyesi'nden M.Y.

CEZAVİ KATİPLERİ BİR ÇOK HAKTAN YARARLANAMIYOR
"Cezaevi katibi olarak görev yapmaktayım. Aynı unvana sahip olmamıza rağmen, adliye katiplerinin faydalandığı hiçbir haktan yararlandırılmıyoruz." Diyarbakır'dan E.D.

MESAİLERİMİZİ NEDEN ALAMADIĞIMIZI ÖĞRENEBİLMİŞ DEĞİLİM
"Adalet Bakanlığı Taşra Teşkilatı'nda çalışan bir zabıt katibiyim. Bilgi edinme kanunu çerçevesinde Adalet Bakanlığı'na aşağıdaki soruyu gönderdim. Ama yanıt alamadım. (Almış olduğumuz mesai paralarının kaldırılması, bu kaldırılmaya ilişkin yasal düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi, Bakanlığımızın Maliye Bakanlığı'na 11/12/2012 tarihinde Adalet Bakanlığı personeline ödenen fazla mesai parasının devamı talepli yazısı, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 03.01.2013 Tarih ve B.07.0.BMK.022.115913 Sayılı Genelgesi'nin 7. ve 8. maddeleri birlikte düşünüldüğünde; mesai saati bitiminde devam eden duruşmalar, soruşturma, yakalama veya ilamat işlemleri, mesai saatinden sonra cereyan edecek olan ölü muayene ve otopsi işlemleri nedeniyle yaptığımız fazla mesailer nedeniyle, 2013 yılı içerisinde mesai parası alıp alamayacağım, şayet mesai parası alamazsam ne gibi bir işlem yapmam gerektiği hususlarında tarafıma bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim.)" Mehmet Erkan

EN ÇOK ÇALIŞAN DA EN AZ MAAŞ ALAN DA BİZİZ
"Günün 8 saatini hiç durmadan aralıksız çalışan memur ile hiç çalışmayan memur bir olmamalı... İşte bizim zorumuza giden de bu. En çok çalışan memur, en çok azarlanan memur, en çok ezilen memur, en düşük maaşı alan yine memur." Bartın'dan M.A.R.

HAKİM VE SAVCI DIŞINDA PERSONEL DE VAR
"Adliyelerde hakim ve savcılardan başka personelin de olduğu fark edilmeli. 2013 yılı başı itibarıyla 55.5 lira zam aldık, birçok ücretimiz kaldırıldı." Konya Adliyesi'nden bir okur

YARIN: Çalışanlar ne istiyor


MEVLÜT YÜKSEL