Hal'den anlayın

Yeni Hal Yasası ile kurallar değişecek. Vatandaş güvenle ürün alacak Halciler 'ucuzluk olmaz' derken, pazarcılar 'fiyatlar yüzde 50 düşer' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Aralık 2011 Güncelleme 29 Aralık 2011, 02:03
Hal’den anlayın

İÇİNDEKİLER

Semt pazarlarını ve hallere çekidüzen verecek olan Yeni Hal Yasası 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek. Pazarcının davranışından komisyoncunun alacağı paraya kadar birçok konuyu düzenleyen yasa, vatandaşın sağlıklı ürüne ulaşmasını sağlayacak. Yeni Hal Yasası aynı zamanda 'sebze meyvede ucuzluk' beklentisini de artırıyor. Yasaya göre, küçük üreticinin bölgesindeki pazarlarda ürününü direkt tüketiciye satacak olması ve pazarcının aracısız alması fiyatlarda düşüşe yol açacak.

PAZARDA TAKSİT İMKANI
Pazarcı ve üretici tarafı bu konuda 'ucuzluk' olur görüşünü savunurken, komisyoncular yasaya karşı çıkıyor. Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, tasarının, pazarcı ve manav esnafına sebze ve meyveyi direkt üreticiden alma olanağı sağladığını dile getirdi. Çakman, bu sayede tüm esnafın kayıtaltına alınacağını da söyledi. Yasanın vatandaşa fayda sağlayacağını belirten Çakman, "Yüzde 8'lere varan komisyon ücreti 2'ye inecek. Kabzımal kâr payları düşünülürse, yazın fiyatlarda yüzde 50'lere varan azalma olacak" dedi. Çakman, bankalarla görüştüklerini, pilot illerdeki pazarlarda kredi kartına taksit de başlayacağını söyledi. İstanbul Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Burhan Er ise tam tersi görüşte. Burhan Er'e göre, yasa ile fiyatlar yüzde 20-30 artacak. "Malın fiyatını haller belirler" diyen Er, "Borsa olmadan döviz fiyatı belirlenir mi? Haller meyve sebzenin borsasıdır" dedi.

BAĞIRANA CEZA
1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek Hal Yasası ile semt pazarlarında artık ''domatese gel'', ''abla sulu limon bunlar'', ''Çengelköy hıyarı'' diye bağırarak satış yapmak tarihe kavuşacak
Pazarda bağırarak satış yapanlara, geçiş yollarında mal teşhir edenlere ve satanlara, alıcı veya tüketiciye karşı sözlü veya fiili müdahalede bulunanlara ve satış yerini temiz tutmayanlara 50 lira idari para cezası verilecek.
Komisyoncuların oranı yüzde 8'i geçmeyecek.
Malların kap ve ambalajında bilgi künyesi yer alacak.
Semt pazarındaki satış yeri sayısının en az yüzde 20'si üreticilere ayrılacak.