Kendisi küçük masrafı büyük

Küçük ev aletleri harcadığı enerji ile bütçeleri zorlarken, yıllık tam 1 milyar lira zarar yazdırıyor. Haftada 4 saat çalışan ütü, 24 saat çalışan buzdolabına eşit enerji harcıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2011 Güncelleme 17 Eylül 2011, 00:00
Kendisi küçük masrafı büyük

İÇİNDEKİLER

Evlerimizin her köşesini dolduran teknolojik aletlerin tükettiği enerji boylarını aşıyor. Küçük ev aletleri ekonomiye yılda 1 milyar liralık zarar veriyor. Çözüm ise buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi büyük ev aletlerindeki A sınıfı enerji tasarruflu sistemin küçük ev aletlerine de uygulanması. Homend Serving Life'ın yaptığı araştırmaya göre; haftada 4 saat çalışan bir ütü, günde 24 saat çalışan buzdolabı kadar elektrik harcıyor. Haftada 3 saat çalışan bir fırın 2 kw elektrik harcarken, çamaşır makinesi aynı miktarı 24 saatte harcıyor. Haftada 3 saat çalışan elektrik süpürgesinin harcadığı enerjiye ulaşmak için bir LCD TV'nin 80 saat çalışması gerekiyor. Yine araştırmaya göre; 4 kişilik bir ailenin yıllık elektrik faturasının yüzde 31'i küçük ev aletlerinden kaynaklanıyor. Araştırmayı değerlendiren Homend Genel Müdürü Hakan Koçer, elektrikli ev aletlerinin cari açığın artmasında etkili olduğu gerçeğinden yola çıktıklarını, enerji verimsiz küçük ev aletlerinin ülke ekonomisine zararının yılda 1 milyar TL olarak hesaplandığını ifade etti. Koçer, A sınıfı küçük ev aletlerinin kullanılmasıyla, önemli miktarda tasarruf sağlanacağını, aile bütçelerinin rahatlayacağını, ülke ekonomisinin de kazanacağını belirtti.

EV ALETLERİ AKILLI OLUYOR
2010 yılında 'Serving Life' sloganıyla yola çıkan elektrikli ev aletleri üreticisi Homend, yaptığı araştırmalardan yola çıkarak küçük ev aletlerinde A sınıfı enerji ürünleriyle elektrikli ev aletleri pazarına girdi. Genel Müdür Hakan Koçer, içine konulan gıdanın ağırlığına göre hızını ayarlayan mutfak robotu, hareketsiz kaldığında kendini kapatan ütü gibi birçok küçük ev aletinde özellikle tasarruf ve güvenliğe öncelik verdiklerini söyledi. Koçer, "Durumunu konuşarak haber veren çay makinesi, yemeği kendi kendine pişiren elektronik aşçı, motoru zorlandığında kapanan katı meyve sıkacağı gibi ürünlere ağırlık vereceğiz. 525 satış noktasında bulunuyoruz" şeklinde konuştu.


Burçin GÖKTAN