Kaçak faturası ağır

Elektrik kaçağında şampiyon, miktarda Urfa, oranda ise Şırnak oldu. Kaçak elektrik için faturalarla ödediğimiz tutar 1.4 milyar lira

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2011 Güncelleme 30 Ağustos 2011, 00:00
Kaçak faturası ağır

İÇİNDEKİLER

TEDAŞ'ın 2010 faaliyet raporuna göre, kaçak elektrikte tüketim bazında liderliği 3 milyar kilovat ile Şanlıurfa aldı. İkinciliği 2.8 milyar kilovat kaçak kullanım ile Diyarbakır alırken; üçüncü 2.8 milyar kilovat ile Mardin, dördüncü 2.1 milyar kilovat ile İstanbul Avrupa Yakası oldu. İzmir kaçak sıralamasında 6'ncı sırada yer aldı.

YÜZDE 77 KAÇAK!
Oran bazındaki kaçak rakamları ise dudak uçuklatıyor. Buna göre; Şırnak yüzde 77 kaçak elektrik kullanımı ile liderliği aldı. Hakkari'de kaçak oranı yüzde 74, Mardin'de yüzde 73, Diyarbakır'da yüzde 70, Batman'da yüzde 64. En düşük kaçak oranı ise yüzde 2.3 ile Osmaniye'de. Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu bölgelerdeki dağıtım şirketleri alacaklarını tahsil edemediği için kâr edemiyor, hatta iflas tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Elektrik piyasasında 2006 yılından itibaren fiyat eşitleme mekanizmasını uygulanıyor.

KÂRLAR DOĞUYA...
EPDK her dağıtım şirketine abone ve satışına göre tavan gelir hesaplıyor. Tavan üstünde gelir elde eden batı bölgelerindeki şirketlerin kârları, doğuya aktarılıyor. 2010 hesaplarına göre başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere kaçak elektrik kullanım oranı düşük iller, başta Diyarbakır, Mardin ve Van olmak üzere kaçağın yüzde 70 üzeri olduğu illere 1.4 milyar TL transfer etti. En fazla desteği 500 milyon TL ile Boğaziçi Elektrik verdi. Yetkililer, "Şu anda fiyat eşitleme mekanizması olmasa kaçak kullanımı düşük illerde elektrik yüzde 6-7 daha ucuz tüketilirdi" dedi.

KARADENİZ'DE 100 YILLIK ELEKTRİK ÇIKTI
Hidrojen enerjileri üzerine Ar-Ge çalışmaları yürüten Dr.Mükerrem Şahin ve ekibi, tamamen Türk araştırmacılarla Karadeniz dip sularında hidrojen gazı elde etmeyi başardı. Araştırmacıların raporları, mevcut potansiyelin, bölgenin 100 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini gösteriyor.


Mehmet NAYIR