Kredi al, emekli ol borcu maaşın ödesin

Prim borcundan dolayı emekli olamayan 310 bin Bağ-Kur'luya iyi haber var! Ziraat Bankası yüzde 0.79 faizle kredi verecek. 60 aylık taksitler emekli maaşından kesilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2011 Güncelleme 29 Mart 2011, 09:12
Kredi al, emekli ol borcu maaşın ödesin

İÇİNDEKİLER

Yaşları geldiği halde prim borçlarından dolayı emekli olamayan Bağ-Kur'lular emeklilik imkanına kavuşuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında kredi işbirliği anlaşması imzalandı.
Protokole göre; prim affından yararlanarak emekli olmak isteyenler, 60 aya kadar vade ile kredi kullanabilecek. Masrafsız kredinin aylık faiz oranı da yüzde 0.79 olacak.

HEMEN MAAŞ BAĞLANIYOR
Bu kişiler, kredi kullanarak hemen emekli olabilecek. Bağ-Kur'lunun kullandığı kredinin teminatı ise emekli maaşı olacak. Yaklaşık 600 lira aylığa kavuşacak olan emeklilerin maaşlarının bir kısmı kullandıkları krediye karşılık banka tarafından kesilecek. Kalan kısmı da kendilerine ödenecek. Kredi, banka tarafından kişinin kendisine ödenmeyecek, SGK'ya aktarılacak. Ayrıca bu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

NE YAPILMASI GEREKİYOR?
Kredi kullanmak isteyen emekliden herhangi bir teminat alınmayacak. Borçlular, prim yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlükleri'ne yapacak. Kurumdan alacakları prim borcunu ödemesi halinde emekli olabileceklerine ilişkin yazı ile birlikte Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecekler. Kredi kullanarak prim borcunu ödeyip emekli aylıklarına kavuşabilecekler. Kredi borcu, emekli aylığından taksitler halinde banka tarafından tahsil edilecek. Bağ-Kur borcu olanların yanı sıra işverenler de 60 aya kadar vade seçenekleri ve aylık yüzde 0.79 faiz oranıyla kredi kullanıp borcunu kapatabilecek.


KAYDI SiLiNEN DE YARARLANACAK
KREDİ kullanarak emekli olma imkanından, 5 yıldan fazla borcu olduğu için Bağ-Kur kaydı silinen çok sayıda esnaf ve çiftçi de yararlanacak. Bu kişiler, kuruma başvurup kayıtlarını yeniden hayata geçirebilecek. Böylece sigortalı olma hakkı kazanan bu kişiler, prim affından yararlanabilecek. Kredi kullanarak hem emekli maaşına hem de sağlık güvencesine kavuşacaklar.

352 BiN BAŞVURU 5 MiLYAR LiRA GELiR
PRİM affına bugüne kadar 352 bin kişi başvurdu. Bu kişilerin borç asılları yaklaşık 4 milyar lira. 2 milyar 590 milyon liralık gecikme cezası ve faiz tutarı silindi. Bunun yerine TÜFE hesabıyla borçlar yapılandırılınca, bu tutar 1 milyar 12 milyon lira olarak belirlendi. Kurumun 352 bin kişiden alacağı toplam rakam 5 milyar 256 milyon lira oldu.