Somali'nin alt yapısını Türkiye kuracak

Giriş Tarihi 15 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 15 Eylül 2011, 12:17
Somali’nin alt yapısını Türkiye kuracak

İÇİNDEKİLER

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Somali'nin yeniden yapılanabilmesi amacıyla Ulaştırma Bakanlığı olarak iş adamlarını Somali'ye götüreceklerini belirterek, ''İş adamlarımızın desteğiyle bu ülkenin iletişim ve ulaşım altyapısını Türkiye kuracak'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Somali'ye şimdiden 500 milyon liranın üzerinde yardımda bulunduğunu hatırlattı.

Birleşmiş Milletlerin, Somali'deki yoksulluğun azaltılması için en az 1 milyar dolarlık yardım öngördüğünü vurgulayan Yıldırım, ''Türkiye şimdiden bu rakamın yarısını tek başına yakaladı''dedi.

Bakan Yıldırım, Somali'de her iki çocuktan birisinin açlıktan hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, çocukların hayatlarını kaybetmesine, dünyanın büyük bir kısmının duyarsız kaldığını ifade etti.

Hükümet olarak Somali'de şartların kötüleşeceğinin anlaşılmasından itibaren harekete geçtiklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

''Sayın Başbakanımız tarafından yayımlanan genelge ile Somali'ye yardım seferberliği başlatılmasını sağladık. Birçok kamu ve gönüllü sivil toplum kuruluşumuz yardım kampanyalarıyla bu seferberliğe en etkin biçimde katıldı. Hayırsever insanlarımız bu kampanyalara sahip çıktılar, adeta sofralarını Somalili kardeşlerimizle bölüştüler. Ortaya çıkan ciddi meblağlardaki yardımlar hemen bölgeye aktarıldı, aktarılıyor. Çünkü bizler komşusu açken gözüne uyku girmeyen, tok yatmayan bir ecdadın torunlarıyız. 74 milyon vatandaşımız da Somali'deki kardeşlerimizin imdadına yetişmek için adeta seferber oldu. Sadece Türkiye tarafından toplanan yardım miktarı 500 milyon lirayı geçti.''

Hükümetin bu yardımlara öncülük ederken sektörel bazda da destek gördüğünü ifade eden Bakan Yıldırım, ''Çeşitli sivil toplum örgütleri bu kampanyaları başlattığında boş kısa mesaj gönderip 5 lira yardım yapılıyordu. Normalde cep telefonu şirketleri bir hizmet bedeli alıyordu. Burada iş Allah rızası için yapılan bir iş olduğundan bunlara 'parayı almayın, kampanyaya ilk katkıyı sağlayın' dedik. Hiç tereddüt etmeden kampanyamıza katkı verdiler'' dedi.

-''FİRMALARDAN PARA DEĞİL, YATIRIM İSTİYORUZ''-

Bakan Yıldırım, Somali'ye yardımda bulunan iletişim ve bilişim firmaları ile geçen hafta İzmir'de bir araya geldiklerini, ortaya çıkan güzel tablodan onur ve mutluluk duyduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnanıyorum ki bu hassasiyet diğer firmalarımıza ve iş adamlarımıza da yayılacaktır. Biz, hükümet olarak bu yolda inisiyatif kullanmaktan asla geri durmayacağız. Oraya iletişimi, ulaşımı sağlayacak, imar faaliyetlerini sağlayacak altyapının kurulması için de ön ayak olacağız. Bakanlık olarak Somali'ye iş adamlarını götürüyoruz. İş adamlarımızın desteğiyle bu ülkenin iletişim ve ulaşım altyapısını Türkiye kuracak.

Orada kapsamlı çalışmalar yapacağız ve iletişim, havalimanı, karayolları, altyapı gibi ihtiyaçlarda Türkiye'nin müteahhitleriyle ve işletmeleriyle aktif rol almasını sağlayacağız. İletişim firmalarımız orada iletişim adına aktif rol almalı. Para istemiyoruz. Gideceğiz, orada herkes marifetini gösterecek. İletişim sistemini kuracağız. Karayollarını, havalimanını faaliyete geçireceğiz. Firmalarımızın masraflarınızı da biz karşılayacağız. Bu masrafları karşılayacağımız bir fon oluşturduk.''