Pişmanlık çağrısı

Bakan Şimşek, kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyenlerin tespit edildiğini belirterek, ‘Yazı gelmeden pişmanlık hükümlerinden yararlanılabilir’ dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2024 Güncelleme 10 Nisan 2024, 06:53
Pişmanlık çağrısı

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir vergisi beyanname döneminin sonuçlarını açıkladı. Şimşek, "Kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi. Söz konusu mükellefler tarafından verilen beyannameler ile 399.2 milyar lira matrah ve 126.9 milyar lira vergi beyan edildi" dedi.

BEYANNAME % 27 ARTTI
Geçen yıl Mart'ta 1 milyon 423 bin mükellefin 192.4 milyar lira matrah ve 63.2 milyar lira vergi beyan ettiğini anımsatan Şimşek, geçen yıla oranla beyanname sayısında yüzde 27, matrahta yüzde 107 ve hesaplanan vergide yüzde 101 artış gerçekleştiğini söyledi. Bu yıl beyanname sayısı ile beyan edilen matrah ve vergi tutarlarının, Hazır Beyan Sistemi'nin hayata geçirildiği 2016'dan bugüne kadarki en yüksek sayı ve tutar olduğunu vurgulayan Şimşek, şu değerlendirmede bulundu: "Gelir İdaresi beyan döneminin sona ermesinin ardından kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefleri tespit etti. Bu mükellefler, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere en kısa süre içinde vergi dairelerine gönderilecek. Gelir elde etmesine rağmen beyanname doldurmayanlar, vergi dairesinden yazı gelmeden Vergi Usul Kanunu'nun pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde ceza kesilmiyor. Beyanname, Hazır Beyan Sistemi ile internetin olduğu her yerden verilebiliyor."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN