Hamburger darbesi

Protestocular meclisi ele geçirmeden önce Kiev'deki en büyük Mc Donald's restoranını merkez olarak kullandı. ABD ve AB ortak yapımı darbe sonrası ülke ikiye bölünme noktasına geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2014 Güncelleme 24 Şubat 2014, 00:43
Hamburger darbesi

İÇİNDEKİLER

Üç aydır hükümet karşıtı gösterilerin yaşandığı Ukrayna'da korkulan oldu. Bölünmenin sinyalleri verildi. Her şey Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in AB yerine Rusya ile yakınlaşması üzerine patlak verdi. Hükümet karşıtı gösterilerde 100'den fazla kişi öldü. Kenara sıkışan Yanukoviç, muhaliflerle anlaşmak zorunda kaldı. Ama protestolar durmadı.

MECLİSİ REDDETTİLER
Önceki gün parlamento göstericilerin eline geçerken Yanukoviç ise Kiev'i terk etti. Muhalif vekiller ilk iş olarak Yanukoviç'i görevden alarak yerine Aleksandr Turçinov'u atadı. Erken seçim tarihi 25 Mayıs'a alınırken, 3 yıldır hapiste bulunan eski Başbakan Yuliya Timoşenko da serbest bırakıldı. Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, "Bu bir darbedir. Ben görevimin başındayım. Parlamentonun aldığı kararlar yasa dışı" dedi. Ülkenin doğu kesimlerinde bulunan Yanukoviç taraftarları ise yeni meclisi tanımadıklarını açıkladı. Tüm bu gelişmeler, "Ülke bölünüyor" yorumlarını gündeme getirdi.

'KANDIRILDILAR'
Bu arada Ukrayna'da kendilerini 'devrimci' olarak nitelendiren protestocuların karargah olarak Kiev'deki Mc Donald's restoranını kullandığı ortaya çıktı. Yaşananlar için 'ABD ve AB destekli darbe' tanımını kullanan Yanukoviç taraftarları ise "Devrimci karargah olarak Mc Donald's kullanılması bu insanların ne derece kandırıldıklarının ispatı" ifadesini kullandı.

MANİDAR FOTOĞRAF
Timoşenko serbest bırakıldıktan sonra ilk pozunu ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna delegesi Jan Tombinski ile verdi. Bu arada Alman Başbakanı Merkel de Timoşenko'yu Almanya'ya çağırdı.

KİEV HALK SARAYI
Meclisin görevden aydığı Yanukoviç, Harkiv'e giderken halk ise terk edilen Mejigorye Cumhurbaşkanlığı Konutu'na aktı. Sarayın içine giren binlerce protestocu, Yanukoviç'in yaşadığı lüks yaşantıya şahit oldu. İçinde özel hayvanat bahçesi, golf ve helikopter alanı bulunan ev için vatandaşlar tepki gösterdi. Protestocular, villada buldukları malzemelerin resmini çekerek sosyal medyada paylaştı. Villa arazisinde çok sayıda belgenin de yakıldığı tespit edildi.

KLİÇKO NAKAVT
Muhalefetin liderliğini üstlenen boksör Vitaly Kliçko'ya kötü haber geldi. Parlamentoyu ele geçiren muhalif vekiller, Kliçko'ya "Sen AB'nin istediği maddelerin altına imza attın. Bu devrimin lideri olamazsın." diye çıkıştı. Bu tepki üzerine Kliçko meclisten ayrıldı.