Torba dolusu müjde geldi

Meclis, torba tasarının 80 maddesini kabul etti: Bağ-Kur’lunun primi 5 puan inecek. Ticari taşımacılık yapanlar ve şehit yakınları ÖTV’siz araç alabilecek. Evde çalışanlar ekstra prim ödemeyecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2016 Güncelleme 20 Ağustos 2016, 11:51
Torba dolusu müjde geldi

İÇİNDEKİLER

Çok sayıda müjde içeren torba tasarının 80 maddesi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa çok sayıda yenilik getirecek, vergi ve prim kolaylıkları sağlayacak. İşte kabul edilen bazı düzenlemeler:
● GÜNDELİKÇİ GSS ÖDEMEYECEK:
Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde 30 günden eksik prim ödeme gün sayısı bulunanlar, 30 günden eksik günleri için genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılacak. Yani eşlerinden ya da anne babalarından sağlık hizmeti alacaklar ve ekstra prim ödemeyecekler.
● BAĞ-KUR'LUYA PRİM İNDİRİMİ:
Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına bağımsız çalışanların; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak. Sigortalıların bu indirimden yararlanabilmesi için; primlerin Hazine'nin karşılamadığı kısmının yasal süresi içinde ödenmesi, sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve borcunun bulunmaması gerekecek. Ancak bu borçlarını taksitlendiren veya yapılandıranlar, bu işlemleri sırasında bu hükümden yararlanabilecek.
TİCARİ ARAÇTA VERGİ TEŞVİĞİ:
Taşımacılıkla uğraşanlar, taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, servis, kamyon, kamyonet ve TIR gibi araçlarını ÖTV'siz yenileyecek.

ŞEHİT AİLESİNE ÖTV'SİZ ARAÇ:
Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV ödemeksizin araç alabilecek.