En pahalı domates tarım ülkesi Türkiye'de

Domatesin kilosu 10 liraya satılan Türkiye dünya rekoru kırdı. Güneşi zor gören kuzey ülkelerinde bile domates Türkiye'nin yarı fiyatına satılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ekim 2010 Güncelleme 21 Ekim 2010, 02:47
En pahalı domates tarım ülkesi Türkiye’de

İÇİNDEKİLER

Bir tarım ülkesi olan Türkiye, en önemli ihracat kalemlerinden domates fiyatında Avrupa ülkelerine fark attı. Yaz aylarında 3 kilosu 1 liraya kadar inen domatesin fiyatı son günlerde hiç görülmemiş bir seviyeye, 10 liraya kadar çıktı. Böylece normalde bizden çok daha pahalı olan Avrupa ülkelerini bile domatesin fiyatıyla sollamış olduk.

KUZEYDE BİLE DAHA UCUZ
Avrupa'nın birçok ülkesinde domatesin kilosu 1 ila 3 euro (1.98 ile 5.94 TL) arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Güneşin zor görüldüğü Rusya, Danimarka gibi ülkelerde bile Türkiye'den çok daha ucuza domates yemek mümkün. Türkiye'nin domates ihracatında başı çeken Rusya'da tüketiciler domatesin kilosu için yaklaşık 3 euro (5.98 TL) ödüyor. Domates fiyatındaki yükselişi Türk tüketiciler kaygıyla izlerken, ucuzluğun gerçekleşmesi için umut sera ürünlerine bağlandı. Sera ürünlerinin pazara girmesiyle fiyatlarda düşüş bekleniyor. Vatandaş fiyatlar konusunda tedbir almayan yetkililere tepki gösteriyor.

BAŞBAKAN'DAN ET TEPKİSİ!
Domates fiyatlarının artmasıyla ilgili vatandaşa, "Madem öyle, almayın ve yemeyin. Ben öyle yapıyorum" tavsiyesinde bulunan Tarım Bakanı Mehdi Eker, kapalı grup toplantısında et fiyatları konusunda bir bilgilendirme yaptı. Hayvancılıktaki gelişmelere ilişkin bilgi notu dağıtan Eker'e Başbakan Tayyip Erdoğan tepki gösterdi. Erdoğan, et fiyatlarını düşüremeyen Eker'e, "Hayvancılığa bu kadar destek veriyoruz. Niye üretim artmıyor? Tabloda rakamlar çelişkili. Bazıları kat, bazıları yüzde yazıyor. Böyle tablo olur mu? Ben 'matematik bilgimi mi unuttum?' diye düşündüm" şeklinde tepki gösterdi.

TOPTANDA % 500 ARTTI
Geçen yıl kilosu 1 TL'den satılan domates, Antalya Toptancı Hali'nde dün 5.40 TL'den işlem gördü. Sera ürününün gelmemesiyle domates fiyatları son 6 yılın zirvesine yükseldi.

YÜKSEK FİYATA DEVAM
Domates fiyatlarında düşüş beklenirken zamlar sürüyor. Alanya Hali'nde önceki gün kilosu 3-4 liradan satılan domates, dün 3.5-4 liradan işlem gördü. Hal Müdürü Halit Parlayüksel, Alanya Hali'ne gelen domates miktarının çok düşük olduğunu, bu nedenle pahalılığın 3 veya 4 gün süreceğini, daha sonra normale dönüp, birkaç hafta içinde de hızla düşüşe geçeceğini kaydetti.