UCUZ SEÇİLİYOR
Uzmanlar fruktozun vücudumuzu yağ üreten bir makineye dönüştürdüğünü belirtiyor ve hızla kalp hastalığı, karaciğer yağlanması, hipertansiyon ve kansere yol açtığını belirtiyor. Türkiye'de firmalar doğal şeker kullanmayı yüksek fiyatlı olduğu için tercih etmiyor. Bunun yerine yüzde 80 fruktoz içeren mısır şurubunu tercih ediyor. Fruktoz, glikoza göre daha güçlü bir tatlandırıcı olduğu için daha az kullanılması yeterli oluyor ve dolayısıyla üretimde maliyeti düşürüyor. Fakat şekere göre çok daha zararlı olan fruktoz, insanlarda yağlanmaya, genç yaşta diabet hastalıklarına ve kansere kadar giden ölümcül sağlık sorunlarına yol açıyor.
HER YERDE VAR
Fruktoz ve mısır şurubu, gıda sanayiinde hemen her üründe kullanılıyor. Sadece tatlandırıcı değil fonksiyonel özellikleri nedeniyle içeceklerde, fırıncılıkta ve süt ürünlerinde tercih ediliyor. Fruktoz şurupları tadı maskelemiyor. Aromalı tatlı gıdaların temel katkılarından biri. Buzdolabı sıcaklığında kristalleşmiyor. Bu yüzden dondurulmuş gıdalarda da kullanılıyor. Mısır şurubu; gazlı içecekler, çikolata, sakız, şekerleme, yumuşak şeker, meyve suyu, hamur işi tatlılar, dondurma, reçel, jöle, marmelat, helva, sütlü tatlılar, kurabiye türü bisküviler, ekmek dahil fırın ürünleri, yoğurt, mayonez, salata sosları, gofret, salamura gibi birçok yiyecekte bulunuyor.
ÜRETİM ARTTI İTHALAT DÜŞTÜ
Türkiye'de mısır şekeri üretimi yapan firmalar bunun için alım garantili tarım yapsa da ithal ürün de kullanılıyor. TÜİK verilerine göre 2011 yılında 4.2 milyon ton mısır üretimi gerçekleştirdik. 2010 yılında yapılan ithalat ise 450 bin ton civarında gerçekleşti. Verilere göre 2003'te 1.8 milyon ton olan ithalatımız da üretimin artmasıyla azalıyor.
MISIR ŞURUBU NASIL YAPILIR?
Mısır şurubu, mısır nişastasının işlemden geçirilmesi ile elde ediliyor. Nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz fruktoza dönüştürülüyor. Mısır şurubu, yüzde 80 oranında fruktoz, yüzde 20 oranında glikozdan oluşuyor. Fruktoz, glikoza göre daha güçlü bir tatlandırıcı olduğu için daha az kullanılması yeterli oluyor ve dolayısıyla üretimde maliyeti düşürüyor.
ŞEKER SÖZLÜĞÜ
TEK ŞEKERLER
FRUKTOZ: Meyve veya bal şekeri
GLİKOZ: Üzüm şekeri
GALAKTOZ: Süt şekeri
ÇiFT ŞEKERLER
SÜKROZ: Çay şekeri (glikoz+fruktoz)
LAKTOZ: Süt şekeri (glikoz+galaktoz)
ÇOKLU ŞEKERLER
NİŞASTA: Glikoz moleküllerinden oluşan bileşik bir şeker