Futbol paradır

Chelsea'nin efsane yöneticisi Kenyon: Kulüp yönetmek şirket yönetmek gibidir Para olmadan başarı olmaz. Galatasaray'ı dünya kulübü yapmaya geliyoruz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mart 2010 Güncelleme 22 Mart 2010, 00:00
Futbol paradır

İÇİNDEKİLER

Galatasaray'da başkan adayı Adnan Öztürk, Avrupa futbol kamuoyunda bile büyük yankı uyandıracak bir olaya imza attı. Başkan seçilmesi halinde dünyaca ünlü 3 spor adamıyla profesyonel kulüp yöneticiliği yapacaklarını söyledi. Bu olay Türk futbol tarihinin en iyi saklanmış sırrı! Bu konuda Chelsea'nin efsanevi yöneticisi Peter Kenyon ile görüştük:

Galatasaray ile nasıl bu aşamaya geldiniz?
3-4 ay önce proje Adnan Öztürk'ten geldi. Futbolda transparanlık ve profesyonellik üzerine ayrı ayrı görüşmeler oldu. Kimseye duyurmadan ilerledik. Çarşamba akşamına kadar bu konuyu Türkiye'de sadece 3 kişi biliyordu.

Böyle bir teklif almadan önce Türk futbolunu ne kadar takip ediyordunuz?
15 yıldır futbol endüstrisinin içindeyim. Türkiye dışında en bilinen kulüp Galatasaray; birkaç maç için de Türkiye'ye gelmiştim.

Sizce Galatasaray önümüzdeki yıllarda Avrupa Kupaları'nda büyük hedeflere ulaşabilir mi?
Ulaşmaması için bir neden göremiyorum. Arkasında büyük bir ülke var. Eğer düzenli olarak kendini Şampiyonlar Ligi'nde gösterirse başarısı giderek artacaktır. Yeni stad da geliyor.

Stad bu kez zamanında biter mi?
Evet Ekim'de. Ocak 2011'de maçlar stadda oynanmaya başlar.

Manchester United ve Chelsea'de görev yaparken en fazla dikkat çeken icraatlarınızdan birisi iki kulübü de Uzakdoğu pazarına açmanız oldu. Özellikle Çin pazarından çok ciddi gelirler elde edildi. Galatasaray için de bu tür projeleriniz olacak mı?
Önce yerel, sonra uluslararası başarı. Galatasaray için Avrupa ve Almanya'da yaşayan Türkler olabilir. Galatasaray'ın maçları Türkiye'de değil, birçok ülkede izlenmeli. Para olmadan başarı olmaz.

Arda Turan yurt dışına açılan yıldız futbolcumuz olabilir mi?
Arda'yı herkes söylüyor. Daha detaylı takip etmemiz gerek. Bir futbolcunun uluslararası yıldız olması için hem kendi takımında hem de milli takımda başarılı olması gerekli. En iyi takımlarda oynamak, mutlaka İngiltere gibi büyük liglerde top koşturmak gerekli. Öncelikle kulüple adını duyurur bir futbolcu, sonra kendi yeteneği.

Göreve geldiğinizde Türk futbolcuları tanıtmaya mı yöneleceksiniz, yoksa yeni yabancı transferleri mi?
Türk oyuncuları yurt dışında tanıtacağız.

Galatasaray'dan böyle bir teklif gelmeseydi Türkiye'de başka bir takım için çalışır mıydınız?
Başka takım yok. Galatasaray için geldik.

Türk futbolunu nasıl buluyorsunuz?
Gelişme için epeyce yer var. Takımlarda ve Milli Takım'da istikrar yok. Eğer klüplere profesyonel yönetim gelirse klüpler istikrar yakalar, bu da Milli Takım'ı çok kuvvetli kılar.

Yurt dışından kimleri transfer edeceksiniz?
Gereken tüm bağlantılara sahibiz. Bizim içinde bulunduğumuz dünyada son 5 yılda yapılan transferin tutarı 1 milyar doların üstünde.

THY hem Manchester United'a hem de Barcelona'ya sponsor oldu...
Büyük bir Türk firmasının uluslararası alanda tanınmak için futbolu seçmesi doğru bir adım. Telekom ve enerji şirketleri de futbolla uluslararası olabilirler.

Chelsea'den ayrılışınız hakkında birçok spekülasyon yapıldı. Abramoviç'in sizi kulübün maddi zararlarından sorumlu tuttuğu öne sürüldü. Chelsea'den neden ayrıldınız?
Chelsea'den ayrılmadım, hala yönetim kurulu üyesiyim. Şu an Chelsea'nin en büyük ticari projesi olan Stamford Bridge Stadı'nın isim haklarının satılması benim sorumluluğumda. Artık isteklerimin peşinden gidiyorum. Eğlence, şöhret, sporun bir araya geldiğini fark edip CAA bünyesinde spor bölümünü oluşturdum.

Dünya futbolunun en önemli 3 adamı
Peter Kenyon

Manchester United ve Chelsea'de yaptıklarıyla tüm dünyaya ismini duyurmuş bir yönetici. Hollywood'un en ünlü ajansı CAA'nın spor bölümünü kuran kişi. Spordan ikon yaratma trendini ilk gören kişi.

Thomas Kurth
Adnan Öztürk Başkan seçilirse Galatasaray'ın yeni dönemde CEO'su olacak. 10 yıl UEFA'da üst düzey yöneticilik yaptı. Şampiyonlar Ligi'ni kuran ekibin başıydı. G- 14'ün kurucularından.

Esteve Calzada
Barcelona'da üst düzey görevlerde yer almış, gelirleri 3'e katlayarak kulübün tarihi rekorunu kırmış başarılı bir isim. Galatasaray'da ticari, sponsorluk, üyelik ve iletişim işlerinden sorumlu olacak.

AVEA ÜYELERİNE 299TL

KEY PARALARI HESAPTA

MALİYE EV SAHİPLERİNİN PEŞİNDE!