Maliye ev sahibinin peşine düştü, kiracılar arada kaldı

Kapı kapı dolaşan Maliye ekipleri kiracılara kontratlarını, ne kadar kira ödediklerini soruyor Karşısında bir anda görevlileri gören kiracılar, ne cevap vereceği konusunda şaşkınlık yaşıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mart 2010 Güncelleme 22 Mart 2010, 00:00
Maliye ev sahibinin peşine düştü, kiracılar arada kaldı

İÇİNDEKİLER

Maliye, kayıt dışı ile mücadele kapsamında kira geliri elde edenlerden tahsilatı artırmak için kapı kapı dolaşırken, arada kiracılar kaldı. Bazı uyanık ev sahipleri kontratlarını yenileyip gelirini düşük gösterirken, bazıları da kiracısını 'ev sahibim akrabam, cüzzi bir rakam ödüyorum' tarzında yalan söylemek zorunda bırakıyor. Yıllık 2 bin 600 liralık istisna tutarının üzerinde kira geliri elde edenlerin 25 Mart'a kadar vergi beyanında bulunması, 30 Mart'a kadar da ilk taksidi ödemesi gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere kira gelirlerinin beyanına ilişkin denetimleri artırdı. Kapı kapı dolaşan Maliyeciler kiracılardan, 'ev sahibinin kimlik numarası, adresi, telefonu, yıllar itibariyle aylık kira tutarı, kira başlangıç tarihi, kirayı ödeme şekli, hesap numarası' bilgilerini istiyor. Kira sözleşmesini göstermek istemeyen kiracılara 1 gün sonrasına randevu verilerek, bilgileri iletmeleri isteniyor.

Cin fikirler!
Beyanname vermek istemeyen bazı ev sahipleri kira sözleşmesini yenileyerek, gelirini 2 bin 600 liranın altında gösteriyor. Kira artışını düşük tutma vaadiyle kiracıların maliyecilere yalan söylemesini isteyen ev sahiplerinin bulduğu bazı fikirler şöyle:
Kira sözleşmem yok, sözlü beyanla oturuyorum.
Ev sahibim akrabam, cüzzi bir rakam ödüyorum.
Taşınalı 1 hafta oldu, 200 lira ödeyeceğim.
1 yıllık kirayı 2 bin lira olarak peşin verdim.

'Haberim yok' diyen kurtulamayacak
Gayrimenkul sermaye iradı beyanlarının ödenmesi için vergi dairesi ve defterdarlıklar aracılığıyla 81 ilde hazırlanan rehberler vasıtasıyla mükellefler bilgilendiriliyor. Yaklaşık 350 bin rehber hazırlayan Gelir İdaresi, ev sahiplerinin 'haberim yoktu' gibi gerekçelerini kabul etmeyecek.

Vergi kaçıran yandı
2 bin 600 liralık istisna tutarının üzerinde gelir elde edip beyanda bulunmayanlar, bu tutarın da vergisini ödeyecek. Örneğin, 6 bin liralık kira geliri olan bir kişi, 2 bin 600 liralık istisna düşülüp kalan 3 bin 400 liranın vergisini ödüyor. Beyanname vermez ise 6 bin liralık kazancın vergisini ödeyecek. Ayrıca ceza da kesilecek.

AVEA ÜYELERİNE 299TL

FUTBOL PARADIR

KEY PARALARI HESAPTA