Pazarlık yok

Başbakan Erdoğan, 'İmralı ile pazarlık var' iddialarına net cevaplar verdi: Öcalan'a ev hapsi söz konusu bile değil. Silahlı çekilme olmaz. Gidecek olan silahını bırakıp gider.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2013 Güncelleme 30 Mart 2013, 01:24
Pazarlık yok

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün gece gazetecilerin sorunlarını cevapladı. Çözüm süreci, yeni anayasa, İsrail'in özrü ve ardından gelişen süreç, bölgedeki dengeler, Suriye'deki gelişmeler ile ilgili net açıklamalar yapan Başbakan Erdoğan, halktan destek istedi. İşte Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları:

ÖRGÜT NE TALEPLERDE BULUNDU?
Çözüm sürecinde ben halkıma inanıyorum. Siyaset büyük bir risktir. Süreç içinde biz MİT eski Müsteşarı Emre Taner döneminde ada görüşmelerini başlattık. Bunlar bu sürecin ön hazırlığıydı. Süreçte Pazarlık durumu yok. Bizler devlete ait haklar konusunda af yetkisi kullanabiliriz. Ama şehitlerin hakkının üzerinden af yapamayız. Af yetkisi varislerindir. Genel af yetkisini kendimde görmüyorum. Dolayısıyla karşılık değil, bir amaç uğruna bunu yapıyoruz. Milletimizin refahı için bu riski alıyoruz. Şunu verelim, karşılığında bunu alalım söz konusu değil...

ÖCALAN'A EV HAPSİ VAR MI?
Ev hapsi, mev hapsi söz konusu değildir. İmralı'da biz niye bu kadar bedel ödüyoruz. F Tipi'ne alsak hergün toplu mitinglerle mi uğraşacağız. Al başkanlığı ver şunu.... diyenler bizi iyi anlamamış. Anlamamakta da ısrar ediyor.

ÖCALAN, BARIŞ ÇAĞRISINI NEDEN YAPTI?
11 metrekarelik odası var. Radyosu vardı, bir tv verdik. Biz onu hayata dahil ettik. Kendi takımını hem de Türkiye'deki gelişmeleri takip ediyor. Spor yapıyor ve arkadaşlarıyla görüşüyor. Yaşam koşullarını iyileştirdik. Benim verebileceklerim bu. Kılıçdaroğlu "Masanın bir ucunda o bir ucunda Başbakan" diyor. Bu yenilir yutulur gibi bir iddia değil.

PKK NASIL ÇEKİLECEK?
İki başlık çok önemli. Bu işi içerde ve dışarıda provoke etmek isteyenler var. Türkiye'nin güçlü olmasını istemiyorlar. Silahların bırakılması şart, aksi halde sıkıntı olur. Silahını Türkiye'de nereye bırakırsa bıraksın, bırakıp gider. Yasal zemin dendiğinde ise anayasal hükümlere aykırı olamaz. Biz şimdi anayasaya aykırı yasal bir zemin nasıl oluşturalım. Yeni bir Oslo sürecine müsade etmem. Sınırları geçeceklerse silahı bırakmakla bu mümkün olur. Güvenlik güçlerimiz eli silahsız insanlara silah sıkmaz. Türkiye içinde 1500-2000 kişilik bir terörist var. Silah bırakanların nereye gideceğini bilemem. Silahların susması demiyorum, silahın bırakılması diyorum. Operasyonlar nerede durur, silah bırakılırsa. Güvenlik gücü silahlı görürse ne yapacak, müdahale edecek. Bunun için yasal güvence talebiyle geliyorlar. Böyle olmaz. Silah bırakmadan bu süreç olmaz. Ülkemde şu silah bırakma işi gerçekleşmiş olduğu anda Türkiye sıçrayacaktır.

AKİL ADAMLAR KONUSUNDA SON DURUM NEDİR?
Süreç devam ediyor. Bir iki gün içinde biter. İçinizdeki insanlar bile olabilir. 7'şer kişiden oluşan akil insanlar grubu olacak. Akil insanlar 1 ay içinde işlerini biterecekler. Masraflarını biz karşılayacağız. O bölgelerdeki STK'ları ziyaret edip. konferanslar düzenleyecekler. Bakıyorsunuz birileri çomak sokuyor. 'vur de vuralım, öl de ölelim' gibi.. Bunlar siyasetçiye yakışmıyor.

IRAK'LA İLİŞKİLER NE DURUMDA?
Irak anayasasına göre petrol gelirlerin yüzde 17'si kuzey Irak'a ait. Kuzey Irak bizimle anlaşma yaptı, çünkü Maliki dayatmalarda bulundu. Birileri Irak'ta hesap yapıyorsa Türkiye'nin de orada kazan kazan hesabı vardır.

YENİ ANAYASA...
Mart sonu itibarıyla yeni anayasa çalışması çağrımız sona eriyor. B planımız, C planımız devreye girer.

EYALET SİSTEMİ NASIL OLACAK?
Güçlü bir Türkiye eyalet sisteminden korkamamalıdır. Eyalet sistemi tarihimizde vardır. Osmanlı'daki azınlıklar konusunda hoşgörüyü yakalamış değiliz.

AFYON'DAKİ YASAK..
Afyon'daki konuyu bütün içerğiyle bilmiyorum. Fakat Kadıköy'de CHP, belirli saatlerden sonra alkollü mekanları kapatma kararı almış. Yanlış demiyorum, ancak medyada konuşulmadı. AK Partili belediye yapsaydı, kıyamet kopardı. Biz alkolik gençlik istemiyoruz, bunu da anayasaya göre yapıyoruz.

GÖRMEZ'İN SÖZLERİ?
Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez'in İzmir ile ilgili sözlerine karşı verilen tepki haksızlık. Başkan, atadığı müftünün tanımını yapıyor. Kendisine teşekkür etmemiz gerekirken, yeriyoruz. Artık bunları kimse yutmuyor.

TÜRKİYE KAZANIR
Bu süreci başarıyla sonuçlandırabilirsek, ülkemiz kazanır. Halkımız kazanır. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.

* Başbakan Tayyip Erdoğan, çözüm sürecine destek istedi. Erdoğan, "CHP şu süreçte, PKK'yı bıraktı DHKP-C ile kolkola hareket ediyor. 11 tane çelik kapı kırılarak girilebiliyor. Şu anda kimlerle neyin nasıl mücadelesini verdiğimiz ortada" dedi.