2.Abdülhamid 10 yaşında annesini kaybetti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2012 Güncelleme 30 Mart 2012, 02:22
2.Abdülhamid 10 yaşında annesini kaybetti

İÇİNDEKİLER

1. Mahmut'un (1696-1730) annesi Saliha Sultan
Padişah 2. Mustafa'nın eşiydi. İstanbul doğumlu Rum asıllıydı.
Doğduğu zamanki ismi Aleksandra idi. Saliha Sultan küçük bir kız iken, Sultan 2. Mustafa'nın annesi Mehpare Emetullah Sultan tarafından bir çeşme başında ağlarken görülmüştü. Su doldururken ağlayan Saliha'ya üzülen Emettullah Sultan kız çocuğunu bir süre sonra Saraya aldı, itina ile büyüttü, eğitti ve belli bir yaşa gelince oğlu Mustafa ile evlendirdi. Oğlu 1. Mahmut'un tahta çıkmasıyla Valide Sultan oldu. Eminönü'nde Yeni Camii Turhan Hatice Valide Sultan Türbesi'ne defnedildi.

3. OSMAN'IN (1699-1757) ANNESİ ŞEHSUVAR SULTAN
Şehsuvar Valide Sultan Padişah 2. Mustafa'nın ikinci eşidir. Padişahı 3.Osman'ın annesidir. Sırp asıllıydı ve doğduğu zamanki ismi Mari idi. Oğlu 3.Osman'ın 3 yıllık saltanatının ilk 2 yılı boyunca Valide Sultan oldu. İstanbul Çemberlitaş'taki Nurosmaniye camiindeki Şehsuvar Sultan türbesine defnedildi.

3. MUSTAFA'NIN (1717-1774) ANNESİ MİHR-İ-ŞAH SULTAN
Sultan 3. Ahmet'in eşidir.
Mihrişah Sultan, Fransız asıllıydı.
Oğlu 3. Mustafa tahta çıkmadan önce öldüğü için Valide Sultan olamadı.
İstanbul Yeni Camii Turhan Hatice Sultan türbesine defnedildi.

ABDÜLHAMİD'İN (1725 -1789) ANNESİ RABİA SULTAN
Padişah 1. Abdülhamid'in annesi ve Sultan 3. Ahmet'in eşiydi. Macar asıllıydı.
Öldüğünde oğlu 1. Abdülhamid 7 yaşındaydı. İstanbul'da Yeni Camii Turhan Hatice Sultan türbesine defnedildi.

3. SELİM'İN (1761-1808) ANNESİ MİHRİ SULTAN
Ceneviz asıllıydı. Padişah 3. Mustafa'nın eşidir. Oğlu 3 .Selim'in tahta çıkması üzerine Valide Sultan oldu. Saymakla bitmeyecek hayır eserleri yaptırdı.

4. MUSTAFA'NIN (1779-1808) ANNESİ AYŞE SULTAN
Bulgar asıllıydı. 1. Abdülhamid'in eşidir. Oğlu 4. Mustafa'nın kısa saltanatı sırasında (15 ay) arasında Valide Sultan oldu. Oğlunun öldürülmesinden sonra gözleri görmez oldu. Eyüp Sultan Camii şadırvan avlusunda defnedildi.

ABDÜLMECİT'İN (1823-1861) ANNESİ BEZMİ ALEM SULTAN
Padişah 2.Mahmut'un eşi ve Padişah Abdülmecit'in annesidir. Bezm-i-Âlem "Dünya meclisi" anlamına gelir. Osmanlı tarihinin en tanınmış valide sultanlarından biridir.
Hayırseverlik için yaptığı çalışmalardan dolayı sevilen ve saygı duyulan bir Valide sultan olarak tarihe geçmiştir.
Bezmialem Valide Sultan'ın Gürcü asıllı olduğu kabül görür.
Oğlunun hükümdarlığı döneminde, öldüğü tarihe kadar 14 yıl süreyle Valide Sultan oldu.
Oğluna Tanzimat ilanı konusunda Mustafa Reşit Paşa'ya güvenmesini tavsiye ettiği söylenir. Ayrıca Abdülmecit'in annesini çok sevdiği, hükümetteki nazırları (bakan) seçerken annesine danıştığı bilinmektedir. Çok merhametli, ince ruhlu ve hassas bir Osmanlı anası idi. Bezm-î-Âlem Valide Sultan birçok mimari eserlerin yapılmasına öncülük etmiştir. Bu eserlerden bazıları şunlardır:Yıldız Sarayı'ndaki Dilkuşa Kasrı, Maçka, Topkapı, Yıldız'da Bezmiâlem Valide Sultan Çeşmeleri, Bezmi alem vakıf gureba garipler için bedava sağlık hizmeti veren bir hastane, Günümüzde Cağaloğlu Anadolu lisesi binası olarak kullanılan Mekteb-i Maarif ve valide okulu, Haliç üzerinde yapılan ilk ahşap Galata köprüsü, Dolmabahçe camii.Bezmialem Sultan Dolmabahçe sarayında vefat etti ve Divanyolundaki 2.Mahmut türbesine gömüldü.

ABDÜLAZİZ'İN (1830-1876) ANNESİ PERTEVNİYAL SULTAN
Padişah Abdülaziz'in annesi annesi, Sultan 2. Mahmut'un eşidir. Perteviyal Valide Sultan Gürcü asıllıydı. Oğlu Abdülaziz tahta geçince Pertevniyal Sultan da Valide Sultan unvanını aldı.
Hayır, hasenata çok önem verirdi. Pertevniyal lisesi ve Pertevniyal Valide Sultan Camiini yaptırdı.
Oğlunun şehit edilmesi gibi acı bir olayı yaşadı.
Kendisinin söyleyip yazdırdığı sergüzeştname'de oğlunun şehit edilmesini anlatır... Yusufpaşa'daki Aksaray Mahmudiye İlk Öğretim Okulunu'nu eşi 2.Mahmut'un anısına yaptırdı.
Okul bugün hala hizmet vermektedir.
Dolmabahçe sarayında vefat etti. İstanbul'un Aksaray semtinde bulunan Pertevniyal Valide Sultan camiindeki Pertevniyal Sultan Türbesine defnedildi.

5. MURAT'IN (1840-1904) ANNESİ ŞEVKETZA SULTAN
Şevkefza Sultan Gürcü asıllıydı. Sultan Abdülmecit'in eşi, Padişah 5.Murat'ın annesidir.
Valide Sultan oldu. Yeni Cami türbesine gömüldü.

2. ABDÜLHAMİD'İN (1842-1918) ANNESİ TİRİMÜJGAN SULTAN
Abdülmecit'in eşi, Padişah 2. Abdülhamid'in annesidir.
Kafkasya'dan İstanbul'a getirilen Çerkeş asıllıdır. Abdülhamid henüz 10 yaşındayken Beylerbeyi Sarayı'nda veremden öldü. O yüzden Valide Sultan olamadı. oğlu Abdülhamid'i Piritti Kadın Efendi yetiştirdi.
Cenazesi İstanbul yeni camii türbesine defnedildi.

5. MEHMET REŞAT'IN (1844-1918) ANNESİ GÜLCEMAL KADIN EFENDİ
Padişah Mehmet Reşat'ın annesi ve Sultan Abdülmecit'in eşidir. Arnavut asıllıydı ve doğduğu zamanki ismi Sofiya idi. Güzelliği ve inceliğinin yanı sıra çok hassas ve bilgili bir hanımdı. Oğlu padişah olmadan önce vefat etti. Cenazesi İstanbul Yeni Camii türbesine gömüldü.

6. MEHMET VAHDETTİN'İN (1861-1926) ANNESİ FATMA GÜLİSTAN SULTAN
Fatma Gülistan Sultan, Padişah Abdülmecit'in eşi, Sultan Vahdettin'in annesidir.Çerkeş asıllıdır, doğduğu zaman ki ismi Henriet'ti.Rusya Federasyonu'ndaki Tuapse liman kentinde doğmuş, çocukluğunda Kafkasya'dan İstanbul'a getirilerek Saray'a verilmiştir. Şehzade Vahdettin 3 yaşında iken, annesi Gülistan Sultan koleradan öldü.
Üvey annesi Şayeste Hanımefendi şehzadeyi büyüttü. Kabri, Fatih Camii avlusunda Nakşidil Sultan türbesindedir.