Gereğini yapacağız

Başbakan Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda Kıbrıs'tan İsrail'e kadar bir çok konuda net mesajlar verdi: Akdeniz'de tek taraflı olarak doğalgaz arayan Rumlar'ın durdurulması için çaba gösterin, aksi takdirde biz gereğini yapacağız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Eylül 2011 Güncelleme 23 Eylül 2011, 12:37
Gereğini yapacağız

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuştu. Erdoğan, İsrail'e yönelik Türkiye'nin tavrını bir kez de BM kürsüsünden yenilerken, Filistin'den Arap Baharı'na, Somali'den Kıbrıs'a kadar dünyada yaşanan trajediler ve sıcak gelişmeler konusunda açık konuştu. Erdoğan, Filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki haklı talebinin karşılanması çağrısı yaparken, uluslararası kamuoyunun bu konudaki tavrını da eleştirdi. Kürsüden BM'yi de sert sözlerle eleştiren Erdoğan, dünyaya şöyle seslendi:

KIBBRIS'TA GEREKENİ YAPARIZ:
Rum tarafının içinde bulunduğumuz kritik aşamada, Ada'nın tek yönetimiymiş veya Kıbrıs Türkleri adına da karar verme yetkisi varmış gibi hareket etmesini kabul edemeyiz. Rum tarafının kendi başına deniz yetki alanları belirlemeye, bu alanlarda petrol ve doğalgaz aramaya kalkışması son derece sorumsuz bir davranıştır. İlgili tüm taraflardan beklentimiz, Rum yönetiminin sadece Ada'da değil, tüm bölgede gerginliğe neden olabilecek bu girişimlerinin durdurulması yönünde etkin çaba sarf etmeleridir. Aksi takdirde biz de gereğini yapacağız.

BM ACİZ KALDI:

BM, Filistin halkının yaşadığı insanlık dramının sona ermesini sağlayacak hiçbir adımı atamayacak kadar aciz kalmaktadır.

ATOM BOMBASI İSRAİL'DE VAR:
Rahatlıkla fosfor bombasını atan, atom bombasını bulunduran İsrail'dir. Buna karşı yaptırım yok. Ama çevrede böyle bir havayı hissettikleri anda nasıl yaptırım yaparız bunun gayreti içine giriyor. Adalet bu mu?

İNSAN HAKLARINA AYKIRI:
Bir sandık domatesi Filistin'e sokmak isterseniz İsrail'in iznine tabisiniz. Ben bunu insani olarak görmüyorum.

FİLİSTİN'İ TANIYIN:
Filistin halkının devlet olarak tanınma yönündeki haklı talebi karşılanmalıdır.

İSRAİL TÜRKİYE'YE HATA YAPTI:
İsrail halkı ile sorunumuz yoktur. Sorun şimdiki İsrail hükümetinin saldırgan politikalarından kaynaklanmaktadır.

SOMALİ BİZİM İÇİN YÜZ KARASI:
BM'nin ve uluslararası toplumun acil sorunlar karşısında ne büyük acz içinde olduğunu geçtiğimiz ay Somali'de bizzat gördüm. Bir lokma ekmek ve bir damla su ihtiyacı karşılanmadığı için on binlerce çocuğun öldüğü 'Somali faciası' birkaç cümleyle geçiştirilecek bir konu değildir ve bu uluslararası toplum için yüz karasıdır.

LİBYA LİBYALILARINDIR:
Libya'nın zenginlikleri Libyalılara aittir. Libya'da demokrasinin inşa edilmesi sürecinde, Libya'nın yurtdışındaki 170 milyar dolar mal varlıklarının serbest bırakılması gerekir ki bir an önce kendi ayakları üzerinde doğrulsun.

AZERBAYCAN'A KARABAĞ DESTEĞİ:

Azerbaycan topraklarının yıllardır süren haksız işgali artık sona ermelidir. Yukarı Karabağ sorununun bu şekilde çözümsüz kalması kabul edilemez.

SABIRLI DAVRANDIK
Başbakan Erdoğan, PBS TV'de ünlü sunucu Charlie Rose'a gündem yaratan açıklamalar yaptı... Mavi Marmara olayı, bir savaş sebebiydi. Ancak biz büyük devlet olmanın gereği, sabrettik'diyen Erdoğan, sunucunun, ' Yani bu durumu savaş sebebi olarak görüyorsunuz' sorusuna net konuştu: Gerektiğinde bu da yapılır.'

ERDOĞAN'IN BM GENEL KURULU'NDA YAPTIĞI KONUŞMAYI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Yahya BOSTAN