Uzmanı uyardı: Beslenme alışkanlıklarındaki değişim obeziteyi beraberinde getirir!

Fast-food besinler ve fazla ekmek tüketimi, obeziteyi tetikliyor. Korunmanın yolu, düzenli egzersiz yapmaktan geçiyor. İşte sizler için derlediğimiz 28 Mayıs tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mayıs 2023 Güncelleme 28 Mayıs 2023, 06:57
Uzmanı uyardı: Beslenme alışkanlıklarındaki değişim obeziteyi beraberinde getirir!

İÇİNDEKİLER

Günlük hayatta beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişim, kilo alımını yani obeziteyi beraberinde getiriyor. Obezite bel çevresi genişliğinin artması, karın ve bel bölgesindeki anormal yağ birikimi olarak adlandırılıyor. Başka hastalıklara sebep olan bu durum, hayatı da tehdit ediyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Burak Kara, fast food, karbonhidratlardan zengin ve bitkisel liflerden fakir ürünler, paketli ürün olarak tüketilen rafine şeker oranı yüksek gıdalar, aşırı yağlı ve yüksek kalorili gıdaların obeziteye neden olduğunu belirtiyor. Obezitenin diyabet, reflü, kolon ve böbrek kanseri riskini artırdığını söyleyen Dr. Kara, sözlerine şöyle devam ediyor: Sebepleri etkileyen faktörler, beslenme alışkanlıkları dikkatle incelenmeli, obezite ile mücadeleye erken başlamak tedavi başarısını etkilemektedir.



ANNELİK REÇETESİ
Gebelik döneminde doğru beslenme hem anne hem de bebek sağlığı için önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Derya Yaşar, bu dönemde bebeğin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak gerektiğini söylüyor. "Çok şekerli ve yağlı gıdalar yerine taze meyve ve sebzeleri seçin, kafein içeren gıdalardan uzak durun. Folik asit vitaminini gebeliğin 3. ayı bitene kadar kullanın. Her gün 1 adet yumurta ve kuru baklagillerden birer porsiyon tüketin, salatalara ve çorbalarda nohut kullanın. Balık tüketemediğinizde Omega-3 ya da destekleyici ilaçlar kullanın" bilgisini veriyor. Günlük yarım saat yürüyüş, pilates ve yoga gibi sporları yapmayı da tavsiye ediyor.



CACIKLA FORMDA KALIN
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte beslenme alışkanlıkları da değişiyor. Ferahlamak ve hafif beslenmek adına tüketilen meyvelerde zamanla kan şekerini yükselmesine ve kiloya neden oluyor. Diyetisyen Gizem Şimşek Aktaş, porsiyon kontrolünün önemine değiniyor. Yaz aylarında iştah kontrolü ve kilo kontrolü için özellikle sofralarda cacık bulundurmak gerektiğini söylüyor. Şöyle devam ediyor: Yoğurt karın bölgesinden şikayetçi olanlar için oldukça faydalı. Mutlaka öneriyoruz.

BÖBREKLERE KUŞBURNU
İçerdiği yüksek oranda C vitamini ile kuşburnu, astım ve bronşite karşı korur. Kolesterolü düşürür. Şişkinliği alır. İltihapla mücadele eder. Böbreklerin çalışmasını düzenler.

ALZHEİMER'A BEZELYE YETER
Yaz aylarının en sevilen sebzelerinden bezelye, kolesterolü dengeler. Yaşlanmayı geciktirir. Alzheimer'la mücadele eder. Akciğer kanserinden korur. Kemikleri güçlendirir.

KANSERİN İLACI NOHUT
Magnezyum deposu nohut, hücreleri onarır. Kansere karşı koruma sağlar Lifli içeriği sayesinde bağırsakları çalıştırır.

TANSİYONA KEREVİZ
Besleyici içeriğiyle kereviz, mide yanmasını önler. Vücuda enerji verir. İltihaplarla savaşır. Yüksek tansiyonu engeller. Kalbi korur ve güçlendirir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN