Başkan Erdoğan'dan Fırat’ın doğusu mesajı

Başkan Erdoğan, “Fırat’ın doğusunda da tehditleri kaynağında bertaraf etmeyi sürdüreceğiz” dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2018 Güncelleme 28 Ekim 2018, 01:00
Başkan Erdoğan’dan Fırat’ın doğusu mesajı

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da Vahdettin Köşkü'nde Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Putin, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 2 saat 45 dakika süren 4'lü bir zirve gerçekleştirdi. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Suriye'deki ihtilafa askeri yöntemlerle çözüm bulunamayacağını teyit ettik. İdlib konusunda değerli dostum Putin'in gayretiyle sağladığımız muhtıraya riayet edildiğini teyit ettik. Anayasa komitesinin yıl sonu itibariyle tamamlanması çağrısında bulunduk. Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşlerini de ele aldık. Fırat'ın batısında olduğu gibi doğusunda da tehditleri kaynağında bertaraf etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Suriye'de barış, sadece diplomatik yollarla mümkün olabilir. Suriyeliler kendi kaderlerini kendileri tayin etmelidirler. Bu konuda Türk partnerimiz elinden geleni yapıyor" diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "İdlib konusunda Rusya ve Türkiye, harfiyen yerine getirilmesi gereken bir mutabakata vardılar. Tüm Suriyelilerin ülkelerine dönüşünü sağlayacak siyasi çözüm gerekiyor. Anayasa komisyonunun toplanması konusunda irademiz tamdır" dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise "Suriye'de sadece askeri açıdan değil, siyasi açıdan çözüm bulunmalı. Türkiye ve Rusya, İdlib'de verimli bir çalışma gerçekleştirdi. Anayasa Komitesi'nin yıl sonuna kadar önemli olduğunu düşünmekteyiz. Geri dönen insanların tutuklanmaması gerekiyor" diye konuştu.

İŞBİRLİKÇİ KİM?
Erdoğan, ikili görüşmelerde Cemal Kaşıkçı olayının da ele alındığını söyledi. "Gerekli bilgileri kendilerine verdim. 18 kişiyi Türkiye'ye kimler gönderdi? Bunun cevabını Suudi yetkililerin vermeleri gerekir. Yerli işbirlikçi kimdir? Bunu da yine bu açıklamayı yapan kişi veya kişilerin ortaya koyması gerekmektedir" dedi. Merkel, Putin ve Macron, olayı kınadıklarını bildirdi.