Düğünde takılan altınlar kadınındır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mayıs 2018 Güncelleme 24 Mayıs 2018, 04:11
Düğünde takılan altınlar kadınındır

İÇİNDEKİLER



Eski eşime karşı kaybetmiş olduğum bir davam var. Nişan ve düğünde 70 bin liralık takı takıldı. Davayı kaybettim ama ödeyecek gücüm yok. Dava mı açmalıyım?

Sorunuzdan anladığım kadarıyla kaybettiğiniz dava ziynet eşyalarının aynen iadesi veya mümkün değilse bedelinin iadesine ilişkin bir dava. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 2004/6794 E, 2005/157
K, sayılı kararında da belirttiği üzere, düğünde takılan altın ile para bağış niteliğindedir ve kadının mülkiyetine geçmiş olduğu kabul edilir. Medeni Kanun hükümlerine göre evin ihtiyacını karşılamak kocanın yükümlülüğü altındadır. Bunun içindir ki kocanın altınları ailenin gereksinmeleri için harcanmış olması, bunları aynen veya bedelini ödeme yükümlüğünden kurtarmaz. Yani kısaca kural olarak düğünde takılan altınlar kadınındır. Kadının ziynet eşyalarını rızası ile ortak giderler için harcanmak üzere verdiğinin ispatlanması halinde erkeğin ziynet eşyalarının bedelini iade etme yükümlülüğü ortadan kalkar. Ödeme gücünüz yoksa eski eşinizin mahkemenin kararını icraya koyması durumunda ödeme gücünüzün olmadığının tespit edilmesi halinde dosyanın tahsili mümkün olmayacaktır. Bunun için tarafınızca açılması gereken bir dava yoktur.


İFTİRA ATAN KİŞİYE TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR

Hakimin belirlediği toplam 1190 TL'lik öğrenim/yardım nafakasını fazlasıyla 34 yaşında sigortalı çalışan oğlumun hesabına ödediğim halde, icraya verildim ve 3.194 TL istenmektedir, icra mahkemesine taşıdığım konu ile ilgili ödeme dekontlarımı da mahkemeye sundum. Böyle bir davayı, emekli asker babasına açan kız çocuğuna, asker tehdit etmez ilkesi gereğince, hakimin, babaya "beraat" kararı vermesi nedeniyle, babanın, kızına açtığı 15 bin TL'lik maddi manevi tazminat davasını baba kazanır mı?
Sorunuzdan anladığım kadarıyla kızınıza karşı iftira nedeniyle manevi tazminat davası açmak istemektesiniz. İftiraya maruz kalan kişi iftirayı atan kişiye karşı manevi tazminat davası açabilir. İftira yüzünden maruz kalınan elem, üzüntü keder veya toplum içinde saygınlığının zedelenmesi, kişilik haklarının ihlal edilmesi, dışlanması nedenleriyle manevi tazminat talep edilmektedir. Burada manevi tazminatın miktarını somut olayın özellikleri ve hakkaniyet ölçütlerine göre hakim takdir edecektir.

EŞLER ARASINDA MAL PAYLAŞIMI

Evlenmeden önce annemle beraber aynı evde yaşıyorduk. Annemin eviydi. Evlendikten 3 yıl sonra annemin evini sattım. 6 ay sonra o parayla başka bir ev aldım. Ama evi kendi üzerime aldım tapuda. Eşim ile boşanırken eşim bu evden hak talep edebilir mi? "Yarısını alırım" diyor. Ama kendi parası yoktu ev alırken.
Eşler arasında kanuni mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir yani eşlerin evlilik birliği içinde çalışarak edindiği mallar üzerinde her iki eşin de eşit oranda hakkı vardır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere çalışarak edinmediğiniz, sizin olayınızda olduğu gibi annenizin evini satarak edindiğiniz parayla aldığınız ev sizin kişisel malınızdır ve paylaşıma konu olmaz. Bu hususu açılacak davada ispat etmeniz halinde eşinizin bu malda hakkının bulunmadığı yönünde karar verilecektir.

NAFAKAYI EKSİK ÖDEMEK SUÇTUR

7 yıl önce boşandım. Çocuğumuzun velayeti bana verildi. Bu sürede nafaka düzenli olarak gönderildi. Ancak yüzde 30 az gönderildi. İstediğimde ise "Gönderemem, ihtiyaç olanın fazlası geliyor" dedi. Ne yapmalıyım?
Mahkeme kararları ilam hükmündedir ve kesindir. Eşinizin tek başına mahkemece tayin edilen nafakayı fazla bularak eksik ödemesi onu borçtan kurtarmaz. Eşinize karşı icra yolları her zaman işletebileceğiniz gibi, eşiniz hakkında nafaka ödememe suçu nedeniyle icra ceza mahkemelerine suç duyurusunda da bulunabilirsiniz. Nafaka ödememe suçu nedeniyle eşiniz tazyik hapsi ile karşı karşıya kalabilir.

AVUKAT FERİDE HİLAL İMAL