Türkiye zirvesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Çin’de düzenlenen G-20 Zirvesi’ne katıldı. Zirve öncesi ABD Başkanı ile 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Obama’ya hem teröristbaşı Gülen’i hatırlattı hem de Türkiye’nin kırmızı çizgilerini anlattı: Güneyimizde terör koridoru oluşturulmasına izin vermeyiz. Obama ise 'Türkiye en önemli müttefikimiz' dedi ve teröristbaşı Gülen'in iadesine yeşil ışık yaktı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Eylül 2016 Güncelleme 05 Eylül 2016, 00:37
Türkiye zirvesi

İÇİNDEKİLER

Çin'in ev sahipliğinde Hangzhou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi dün başladı. Devlet Başkanı Şi Cinping, Kongre Merkezi önünde G20 üyesi ülkelerin bayraklarının yer aldığı alanda liderleri karşıladı. Zirveye damga vuran isim ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'dı. Erdoğan, zirve öncesi Almanya Başbakanı Merkel ve ardından ABD Başkanı Obama görüştü. Obama ve Erdoğan, 45 dakika süren görüşmenin ardından kameraların karşısına çıktı. ABD Başkanı'na TEŞEKK ÜR Obama'ya darbe girişimine karşı verdiği destek için teşekkür eden Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkinin güçlenerek devam ettiğini açıkladı. Erdoğan, şunları aktardı: "Terör eylemleri ve darbe girişiminin arka arkaya gelmesi çok manidardır. Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız çünkü terörizmin her türlüsü kötüdür, teröristin her türü kötüdür. Türkiye'nin, Suriye ve Irak'ta DAEŞ, PKK, YPG, PYD terör örgütlerine karşı sürdürdüğü mücadele kararlı bir şekilde devam ediyor. Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. FETÖ ile ilgili çalışmalar hukuk çerçevesi içinde sürüyor. Darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar gönderilmiştir. 15 Temmuz'dan sonraki hazırlanmakta olan dosyalar da yine ABD'den gelen heyete daha sonra teslim edilecek. Onların da çalışmaları şu anda devam etmektedir."

OBAMA: TÜRKİYE HAKLI
15 Temmuz'daki darbe girişimini "korkunç darbe girişimi" şeklinde nitelendiren Obama ise bu girişimin ardından Erdoğan'la ilk kez yüz yüze görüşme fırsatı bulduğunu açıkladı. Obama, "Türk halkı, darbe girişimine direnmek için sokaklara çıkarak demokrasiye inancını bir kez daha göstermiştir" ifadelerini kullandı. O dönem, darbe girişimini net şekilde kınadığını ifade eden Obama "Erdoğan'a, bu eylemleri yapanların adalet önüne çıkarılmasından nasıl emin olacağımızın belirlenmesinde adalet bakanlığımızın ve ulusal güvenlik ekibimizin Türk yetkililerle işbirliğine devam edeceğine dair güvence verdim. Türkiye, güçlü bir NATO müttefiki, DAEŞ'le mücadele koalisyonunun kritik bir üyesi. Ordumuz, güvenlik güçlerimiz ve istihbarat işbirliğimiz, DAEŞ'in, özellikle de Suriye ve Türkiye sınırlarından geri püskürtülmesine yardım etti. Ancak şimdi bu işi tamamlamalıyız ve Cumhurbaşkanı ile işbirliğimizi daha fazla nasıl artırabileceğimizin yollarını konuştuk" dedi. Bu arada CNN'e konuşan Obama, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk hükümetinin anlaşılabilir bir tepki verdiğini belirterek, "Böyle bir şeyin ABD'de olduğunu, karşımıza çıkacak zorlukları, ülkeyi nasıl tekrar istikrara sokacağımızı düşünün" diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan aile fotoğrafı çekimi sırasında Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ise sohbet etti.

MERKEL'DEN DESTEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile yaptığı görüşmeden önce Almanya Başbakanı Merkel ile bir araya geldi. Suriye'deki krizinin siyasi çözümle sonlandırılmasının, gerek istikrarın yeniden tesisi, gerek DAEŞ ve diğer terör örgütleriyle etkili mücadele için önem taşıdığına değinen Erdoğan, Türkiye'nin güney sınırı boyunca bir "terör koridoru" oluşturulmasına izin vermeyeceklerini bildirdi. Merkel de Türkiye'nin başta DAEŞ olmak üzere terörle mücadelesini desteklediklerini belirtti.