Karayasa krizi

aHaber'e cezaya ve karartmaya doymayan Yüksek Seçim Kurulu, yine yasanın arkasına sığındı. Kanun değişmez ise cezaların devam edeceğini belirten Şeref Malkoç, "Sorunun çözümü TBMM" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Aralık 2015 Güncelleme 03 Aralık 2015, 01:47
Karayasa krizi

İÇİNDEKİLER

YSK ve RTÜK'ün Türkiye'nin en çok izlenen haber kanalı aHaber'e, yönelik karartma politikası sürüyor. 1 Kasım seçimleri ile ilgili verilen cezalara yenileri eklendi. aHaber'e yönelik 4 gün önce verilen 25 yayın durdurma ve uyarı cezasının ardından 4'ü uyarı 21 ceza daha verildi. Bu cezalarla birlikte aHaber'in kurulduğu günden bu yana aldığı ceza sayısı 190'a yükseldi. Yasakçı kafa yine yasanın arkasına sığındı. 81 ekran karartma cezası veren YSK, aHaber'e uygulanan sansür ve karartmayı "Kanun böyle" diyerek geçiştirmeye çalıştı.

DAHA ÖNCE TEKLİF EDİLDİ!
Seçimlerin temel hükümleri hakkındaki kanunun ilgili maddelerinin mutlaka değiştirilmesi gerektiğine işaret eden AK Parti'nin YSK'daki temsilcisi Şeref Malkoç, "Raporlar kurulun önüne geldiğinde, bu raporlarda seçim yasaklarının ihlali var veya yok şeklinde görüş belirtiliyor. Kurul da bu raporlar doğrultusunda karar veriyor. YSK elbette bu kararları değiştirme yetkisine sahip ama bunun için de ayrı bir inceleme yapılması gerekiyor. Bütün yayın cd'lerinin tek tek incelenmesi gerekiyor. YSK Başkanı daha önce de bu durumdan duyulan rahatsızlığı kamuoyuna açık beyanlarıyla belirtti. YSK'nın asıl görevi, seçimlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamak. Ancak yasadaki hükümler varlığını koruduğu sürece, YSK, yüksek ceza kuruluna dönüşüyor." dedi. Malkoç, sorunun çözümünün TBMM'de olduğunu hatırlatırken de "Geçen yıl Torba Kanunu çıkarılırken, 298 sayılı kanununda (seçimlerin temel hükümleri hakkındaki kanun) gerekli değişikliklerin yapılması planlanıyordu. Hatta bu değişiklikler teklif metninde yer almıştı. Ancak CHP'nin itirazları üzerine bu değişiklikler teklif metninden çıkarıldı" diye konuştu. Malkoç, yasa değişikliği zorunluluğunu da "298 sayılı kanunun 56/A ve 149/A maddeleri değişmediği müddetçe kurul bu cezaları vermeye devam etmek zorunda" sözleriyle yineledi.

Ersan ATAR