Suriye-Irak diplomasisi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, G-20 programının ikinci gününde Suriye ve Irak'a ilişkin yoğun bir diplomasi trafiği yaşadı. Öğle yemeğinde ABD Başkanı Obama ile oturup IŞİD'le mücadele konusunda görüş alışverişi yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Kasım 2014 Güncelleme 16 Kasım 2014, 02:54
Suriye-Irak diplomasisi

İÇİNDEKİLER

Avustralya'daki G-20 Liderler Zirvesi'nin ikinci gününde Başbakan Ahmet Davutoğlu liderlerle ikili görüşmelerde bulundu. Sabah saatlerinde Retreat Toplantısı'na katılan Davutoğlu, öğlen saatlerinde ise 20 ülkenin liderleriyle birlikte öğle yemeği yedi. Öğle yemeğinde Davutoğlu ile ABD Başkanı Barack Obama yan yana oturdu. İki liderin yemek yediği masada ayrıca İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Japonya Başbakanı Abe, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma ve Avrupa Birliği Konsey Başkanı Van Rompuy da yer aldı.

OBAMA'YA TEŞEKKÜR ETTİ
Davutoğlu ve Obama, IŞİD'le mücadele, Irak ve Suriye konularında görüş alışverişinde bulundu. ABD basınına yansıyan haberlere göre Obama'nın, "Esad gitmeden IŞİD'in bitmeyeceği noktasına geldiği" ileri sürülmüş, Başbakan Ahmet Davutoğlu da ABD'nin Suriye'ye ilişkin olası bir politika değişikliğine ilişkin soruya "bu konuları Obama ile görüşeceğim" diyerek yanıt vermişti. Davutoğlu ve Obama arasındaki öğle yemeği sırasında dikkat çeken bir başka detay da Mynmar oldu. Kısa süre önce Müslümanlar'ın baskı altına alındığı Myanmar'a giden Obama, buradaki zulümlere dikkat çeken açıklamalar yapmıştı. Davutoğlu'nun da bu ziyarette yaptığı açıklamalardan dolayı Obama'ya "Myanmar'daki Müslümanlar'a dönük açıklamalarınız için teşekkür ederim" dediği öğrenildi.

KONUŞMA YAPACAK
Davutoğlu, G-20'nin resmi açılış törenin ardından ikili ve uzun süren görüşmeler de yaptı. Bu uzun görüşmeler sırasında Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel, İngiltere Başbakanı Cameron, Japonya Başbakanı Abe ile bir araya geldi. Davutoğlu'nun Rusya Devlet Başkanı Putin ile de görüştüğü fakat bu görüşmenin kısa sürdüğü öğrenildi. Davutoğlu'nun bugün de liderler için düzenlenecek öğle yemeğinde G-20 dönem başkanlığını alan ülke temsilcisi olarak bir konuşma yapması bekleniyor.