Banayasa

Anayasa Mahkemesi, ünlü ünsüz herkesin umudu oldu! Aralarında Deniz Seki, Aziz Yıldırım, İlker Başbuğ, Burhan Kuzu ve Öcalan'ın da bulunduğu 17 bin kişi kendileriyle ilgili hak ihlali yapıldığı gerekçesiyle Yüksek Mahkeme'ye başvurdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mayıs 2014 Güncelleme 28 Mayıs 2014, 01:19
Banayasa

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki ihlal davalarını azaltmak amacıyla hayata geçirdiği Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı rekor kırdı. Yüksek Mahkeme, başvuruların alınmaya başlandığı 23 Eylül 2012'den bu yana tam 17 bin kişinin "umudu" oldu. İşte o başvurular:

İLKER PAŞA KARARI: Yüksek Mahkeme, Ergenekon sanıklarından Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı bireysel başvuruyu inceledi. Uzun tutukluluk nedeniyle hak ihlaline karar verdi. Böylece Başbuğ tahliye edildi. CHP'li Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal da bu şekilde serbest bırakıldı.

TWİTTER DA UÇTU: Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, sosyal paylaşım sitesi Twitter'a erişimi engelledi. Bunun üzerine Twitter yetkilileri, haberleşme ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vererek Anaya Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme de başvuruyu haklı sayıp Twitter'ın tekrar açılmasını sağladı. Bu karar, kamuoyunda geniş yer aldı.

KUZU'DAN KARŞI ATAK: Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına bu kez TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu'dan tepki geldi. Kuzu, Twitter'da kişilik haklarının ihlal edildiğini belirtti. Sitenin kapatılması talebiyle bireysel başvuruda bulundu.

PENSİLVANYA DA VAR: ABD'nin Pensilvanya kentindeki malikanesinden örgütünü yöneten Fethullah Gülen de Yüksek Mahkeme'nin kapısını çaldı. Gülen "yerel mahkemenin kendisi hakkında iftira niteliği taşıyan haberleri yayından kaldırmayarak haklarının ihlal edildiğini" belirterek bireysel başvuru yaptı.

YOUTUBE: Türkiye'deki YouTube yasağı, Amerikalı şirketin de bireysel başvuruda bulunmasına neden oldu. YouTube, Türkiye'deki avukatı aracılığıyla erişim engelinin kaldırılması için başvuru yaptı.

BALYOZ: Yargıtayca onanarak kesinleşen "Balyoz Planı" davasının sanıkları da bireysel başvuru yoluna gidenler arasında yer aldı.

SEÇİM: Yerel seçimde rakibi Melih Gökçek karşısında seçimi kaybeden CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, "Seçime hile karıştığını ve seçilme hakkının ihlal edildiğini" öne sürerek başvuru yaptı.

ÖCALAN: Terör örgütü elebaşısı Öcalan kitabına basım aşamasındayken el konulduğunu belirtti. Haklarının ihlal edildiğini öne sürüp bireysel başvuruda bulundu.

ŞİKE: Şike davasında 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve bu cezası Yargıtay tarafından onanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, "hakkındaki infazın durdurulması" talebiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, bu başvuruyla ilgili incelemesini sürdürüyor.

DENİZ HÜSRANA UĞRADI
Bireysel başvuru hakkını kullananlar arasında ünlü isimler de bulunuyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasını onadığı şarkıcı Deniz Seki'nin umudu da Anayasa Mahkemesi oldu. Ancak Yüksek Mahkeme, 13'e 9 oyla Seki'nin uyuşturucu ticareti yaptığı yönünde görüş bildirdi. Şimdi gözler cezanın infazında...