Ses bombası sahnede

Taksim duruldu ama Dolmabahçe ve Gümüşsuyu sakinleşmedi Önceki akşam 200 kişilik bir grup eylemci polise ses bombası attı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Haziran 2013 Güncelleme 05 Haziran 2013, 01:54
Ses bombası sahnede

İÇİNDEKİLER

Gezi Parkı'nda başlayan olaylar 9'uncu gününe girerken; eylemler devam ediyor. Önceki akşam mesai çıkışı binlerce kişi Taksim'e akın etti. Ancak polisin çekilmesi ile başlayan sakinlik devam etti. KESK ve bağlı sendikalar, Galatasaray'da toplanıp Gezi Parkı'na yürüdü. Zaman zaman Gümuşsuyu ve Dolmabahçe'de çatışma yaşandı. 200 kişilik grup, polise ses bombası, taş ve havai fişek attı.

GAZİ MAHALLESİ KARIŞTI
Polis de göstericilere gazla karşılık verdi. Yurt çapındaki olaylar dün gece de devam etti. Beşiktaş Dolmabahçe'de polis, eylemcilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Gazi Mahallesi'nde de polis ile binlerce gösterici arasında sıcak temas yaşandı. Tunceli ve Hatay'da ise emniyet güçleri ile eylemciler birbirine girdi.

* * *
KARDEŞLİK DİYALOĞU
Beşiktaş'ta polislerle bir göstericinin 'çatışma arası' gizli kameraya çekilen diyaloğu herkese ders olacak:
Polis: Önceki gün bizim aracımız yağmalandı. Silahım çalındı. Adam o silahla bir şey yaparsa hapse gireceğim. Bu olaylardan sonra insan ister istemez nefret duyuyor. Aranızdaki provokatörleri çıkarmalısınız.
Eylemci: Biz onları zaten ayırıyoruz. Ama siz sadece emiri mi uygulayacaksınız?
Polis: Ne oluyor burda diyoruz da emri uygulamadan olmaz.
Eylemci: Biliyorum.
Polis: Paranı ben vereceğim de, senin yanındayım. Buradakilerin hepsi mecburiyetten yapıyor şu işi.
Eylemci: Ne kadar para alıyorsunuz?
Polis: 2 buçuk milyar. Hiçbirimiz yaşananlardan memnun değiliz. Siz bizim düşmanımız değilsiniz. Biz kardeşiz öyle...
Polis: 4 gündür uyumuyorum.
Eylemci: Biz de yıllardır nefes alamıyoruz yani.
Polis: Bunun muhatabı ben değilim. Emir kuluyuz.
Eylemci: Sen değilsin. O yüzden çatışıyoruz.
Polis: Tepkini seçimde göstereceksin.
Eylemci: Sigara versene.
Polis: Ben de sizin arkadaşlardan aldım.
Eylemci: Keşke bitse olaylar. Dağıldığımız zaman bitmeyecek.
Polis: İşte sıkıntı orada. Yine devam edecek mesele.
Eylemci: Başka şey yok.

POLİS SÜSÜ UYARISI
İstanbul Valiliği, bir istihbarat üzerine tüm emniyet birimlerini uyardı. Marjinal ve aktivist grupların bazılarının polis malzemeleri satan noktaları yağmaladığı, eylemlerde kendilerine polis süsü vererek vatandaşa saldıracağı uyarısı yapıldı.

* * *
ELİ SOPALILAR POLİS ÇIKTI
İzmir'de polislerle birlikte eylemcilere saldıran eli sopalı kişilerin sivil polis olduğu açıklandı. İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, bu kişilerin normalde 'güven timi' olarak görev yapan polisler olduğunu, bu yüzden de sivil zannedildiklerini söyledi.

* * *
10'U AĞIR 69 YARALI
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gezi Parkı eylemlerindeki yaralılar hakkında bilgi verdi: "Benim bildiğim Hatay'da bir ölü var. Onun dışında Türkiye genelinde 10'u yoğun bakımda, 69 yaralımız çeşitli hastanelerde tedavi görüyor." Müezzinoğlu, İstanbul'da 17, Ankara'da 10 civarında ambulansın da tahrip edildiğini söyledi.

* * *
EYLEM KURBANLARI
Türkiye Gezi'ye kilitlenirken, Hatay ve Antalya'dan kötü bir haber geldi. Hatay'da gösterilere katılan Abdullah Cömert (22), başından yaralandı.

GÖZÜNÜ KAYBETTİ
Hastaneye kaldırılan genç hayatını kaybetti. Silahla vurulduğu iddia edilen Cömert'in vücudunda kurşun izine raslanmadı. Kafa kemiğinin kırıldığı belirlenen Cömert'in başına aldığı darbe sonucu öldüğü öne sürüldü. Talihsiz gencin kesin ölümünün otopsinin ardından kesinleşeceği açıklandı. Antalya'da ise polisin attığı gaz kapsülü Vedat Oğuz'un (18) gözüne isabet etti. Sağ gözünü kaybeden gencin ailesi hukuk savaşı başlatacak.

* * *
GEYİK DİRENİSİ!
"Diren Gezi" eylemi, sosyal medyanın gündemine bomba gibi düştü. Komik twetler ise gergin ortamı yumuşattı. İşte o mesajlar:
Diren Afrika...
Arkadaşlar, Van Gölü kıyısında oturduk, içki içip Batı'daki olayları konuşuyoruz.
Beşiktaş'ta neye ihtiyaç var. Sol beke ve kaleye acil adam lazım!
Taksim'e çıktık. Durum çok felaket. Hiç kız yok. Acil yardım lütfen.
Beşiktaş'ta polis kafama sıktı, öldüm!
Elektrikleri kestiler. İnternetten iman gücüyle tweet atıyorum.
Polis emmi, benim gaz bol acılı olsun he mi...
Taksim'de çok pis gaz çıkartırım ha...
Çarşı: Gaza gelip çarşıdan biriyle evleneceğim diyenleri tek tek not alıyoruz. Tribünde bekar adam bol.

* * *
GEZi'YE SAYGI!
Piyanist Fazıl Say, Karşıyaka'da verdiği konserde Gezi eylemine destek verdi. Ünlü piyanist, ekip arkadaşlarıyla birlikte sahnede tencere tava çalarak, son yaşanan olayları protesto etti.

* * *
TEPKiLi YOGA
Taksim Gezi Parkı'nda toplanan eylemcilerden bazıları, yoga yaparak rahatlamayı tercih etti. Vatandaşlar ise onları şaşkın gözlerle izledi.

* * *
70 MİLYONU AŞKIN ZARAR
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gezi Parkı'ndaki olaylarla ilgili 77 ilde 603'e yakın eylem olduğunu söyledi. Güler, "280 işyeri, 6 kamu binası, 103 polis otosu, 207 özel araç, bir konut, bir polis merkezi ve 11 AK Parti hizmet binasına zarar verildi. 70 milyon lirayı aşan zararlar var" dedi.

* * *
İRANLI AJAN GÖZALTINDA
Ankara'daki eylemler sırasında gözaltına alınanlardan birinin İran uyruklu Shayan Shamloo olduğu ortaya çıktı. Shamloo'nun eylem öncesinde en son İstanbul'a gittiği ve bazı kişilerle iletişim halinde olduğu belirlendi.

* * *
ÇARŞI' DAN 2. EL SATILIK TOMA!
Beşiktaş'ın dünyaca ünlü taraftar grubu Çarşı, dün attığı tweet ile yine ilgi odağı oldu. Çarşı'nın internetten 99 TL karşılığında satışa çıkardığı TOMA ilanı sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı.

* * *
Taksim Dayanışma Platformu; şiddetin durması için BDP'li Sırrı Süreyya Önder ve CHP'li Melda Onur'un da aralarında olduğu 5 ismi hem göstericilerle hem de devlet yetkilileriyle görüşmek görüşmek için görevlendirdi.