G'ücç'lü'yüz

Türk doktorları, başarılarını bir kez daha kanıtladı! Ülkemizdeki 3'üncü yüz nakli, Gazi Üniversitesi'nde yapıldı. Ancak bu kez hasta, bir kadındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mart 2012 Güncelleme 18 Mart 2012, 02:00
G’ücç’lü’yüz

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin üçüncü yüz nakli Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapıldı. Üçüncü yüz naklini diğer ikisinden ayıran en önemli özellik ise bu kez hastanın bir kadın olmasıydı! Hasta, tüfekle intihar girişimi sonrası dağılan yüzü için çok sayıda operasyon geçiren 20 yaşındaki Kahramanmaraşlı Hatice Nergis'ti. Yüzü bağışlanan kişinin ise İstanbul'da intihar eden 28 yaşındaki Moldovalı bir kadın olduğu öğrenildi.

YARISI NAKLEDİLDİ
Önceki gece beyin ölümü gerçekleşen Moldovalı donörün ailesinin organlarını bağışlamasıyla zamanla yarış başladı. Nakil için sırada olan Gazi Üniversitesi, harekete geçti. Gece yarısı Doç Dr. Selahattin Özmen ve ekibi İstanbul'a gidip vericiden yüzü aldı. Ekip daha sonra Ankara'ya dönerek ameliyata girdi. Ancak Türkiye'nin ilk kadın yüz nakli olan Hatice Nergis'e yüzünün tamamına nakil gerekmediği için sadece burun, dudak ve üst çene kemiği nakli yapıldı. Fakülte Dekanı ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Sacit Turanlı, donörün ve hastanın dokuları birbirine uyunca ameliyata karar verdiklerini ve operasyonun başarılı geçtiğini söyledi.

ORTAK NOKTALARI İNTİHAR
Doç. Dr. Selahattin Özmen ve 12 kişilik ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatın başarılı geçtiği belirtildi.

NAKİL YAPILAN TÜM ORGANLAR İŞBAŞINDA
Antalya'daki tarihi nakillerden de iyi haber geldi. Türkiye'de ilk kez yüz nakli yapılan Uğur Acar ile çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'a uygulanan yoğun fizik tedavinin iyi sonuç verdiği belirtildi. Acar yüz kaslarını, Kavdır ise parmaklarını hareket ettirmeye başladı. Hatta Uğur'un alın çizgilerinin dahi ortaya çıktığı açıklandı. Uğur Acar'ın bu hafta taburcu edileceği belirtilirken kol ve parmaklarını rahatlıkla hareket ettirebilecek durumda olmasına rağmen doktorların Atilla Kavdır'a sınırlı hareket izni verdiği öğrenildi.