Kırmızı kart

Kırmızı Bülten, Interpol için çıktı! Türkiye'nin hakkında yakalama istediği Uzan ailesi, Gülay Çokay ve Turhan Çömez gibi ünlü kaçaklar, nedense Uluslararası Polis Teşkilatı tarafından dikkate alınmadı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Aralık 2011 Güncelleme 17 Aralık 2011, 00:43
Kırmızı kart

İÇİNDEKİLER

Adı, 2007'de başlatılan Ergenekon soruşturmasına girdi. Ancak 2008 yılında firar etti. Tüm gözler işadamı Bedrettin Dalan'ı ararken İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Ocak 2011'de çok önemli bir karar verdi. Mahkeme, aynı zamanda Internet Andıcı davasının da sanığı olan Dalan hakkında Kırmızı Bülten çıkartılmasını istedi. Ancak geçtiğimiz akşam Beyaz TV'de bir programa bağlanan Dalan, "Ben şu an Almanya'dayım. Beni Interpol falan aramıyor" dedi. İşte bu noktada gözler bu kez, hakkında "Kırmızı Bülten" çıkartılan Türkler'e çevrildi.

INTERNET SİTESİNE YAZILMADI
Yapılan araştırmalar sonrasında, tam adı "Uluslararası Polis Teşkilatı" olan Interpol'ün sitesi, fire verdi. Zira teşkilatın internet sitesinde hakkında yakalama kararı çıkan ve Kırmızı Bülten'le aranan 41 Türk'e yer verilmişti. Ancak liste biraz dikkatle incelendiğinde "gözle görülür" bir eksiklik hissedildi. Listede, hakkında Kırmızı Bülten'le arama kararı verilen işadamı Kemal Uzan, eşi Melahat Uzan, oğulları Cem Uzan, Murat Hakan Uzan ve kızları Ayşegül Uzan ile Kemal Uzan'ın kardeşi Yavuz Uzan'ın adı yoktu. Ayrıca Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Çokay ile Ergenekon sanığı Turhan Çömez de "Kırmızı Bülten" listesine alınmayanlar arasındaydı. Tam da bu noktada akıllara, Uzanlar'la ilgili verilen mahkeme kararı geldi. Çünkü Emniyet Genel Müdürlüğü, 19 Haziran 2011 yılında "Kırmızı Bülten" çıkartılması amacıyla harekete geçmişti.

TEŞKİLATTA KULİS YAPILIYOR
Adalet Bakanlığı da, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği yakalama kararını Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki Türk Interpol Dairesi'ne göndermiş ve Türk Interpolü de Interpol nezdinde girişimde bulunmuştu. İşte tüm bunlar ortadayken Uzanlar ve diğerlerinin elini kolunu sallayarak dolaşması, Bedrettin Dalan'ın da nasıl bu kadar rahat olduğunu kanıtladı. Zira, Interpol'de görevli 7 Alman polisin, kulis yaparak Dalan hakkında Kırmızı Bülten'le arama emrini çıkartmadığı öne sürülüyor

KIRMIZI BÜLTEN NEDİR?
Mahkemece yakalama emri bulunan suçlunun yakalanması amacıyla ülkeler, Fransa Lyon'daki Interpol Genel Sekreterliği'ne başvuruyor. Genel Sekreterlik, başvuruları inceledikten sonra Kırmızı Bülten hazırlanıp hazırlanmayacağına karar veriyor. Daha sonra Bülten, Interpol tarafından 178 ülkeye gönderiliyor. Kırmızı Bülten başvurusu yapan ülke, diğer üyeler olan 178 ülkeye de yazı gönderiyor. Bu arada Kırmızı Bülten çıkmasına ilişkin prosedür tamamlanıncaya kadar geçen süreçte, şayet aranan kişi bir ülkede yakalanırsa tutuklanması gerekiyor.