Akdeniz'i kuşattık

Piri Reis ve Norveç bandıralı sismik gemi donanma eşliğinde Akdeniz'de çalışmaya başlıyor. F-16'ların da gerekirse Kıbrıs'da konuşlandırılması gündemde!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2011 Güncelleme 24 Eylül 2011, 00:00
Akdeniz’i kuşattık

İÇİNDEKİLER

Kıbrıs Rum Kesimi'nin Ada'nın tek temsilcisi gibi hareket ederek Akdeniz'de başlattığı doğalgaz araması karşısında Ankara, 200 mil resti çekti. Buna göre Türk bayraklı Piri Reis ve Norveç bandıralı sismik gemi, donanma eşliğinde Akdeniz'de çalışacak. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 savaş uçakları da gerekirse Kuzey Kıbrıs'ta konuşlandırılacak. Ancak, bu noktada İsrail ile Türk askeri unsurlarının karşı karşıya gelebileceği de değerlendiriliyor. Rum kesiminin arama çalışmalarına İsrail'in savaş uçakları eskortluk ederse Türkiye, imzaladığı yeni Kıta Sahanlığı Anlaşması'na dayanarak kendi hava unsurlarını bölgeye gönderebilecek. Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile biraraya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, "Eğer Rumlar çekilirse biz de çekiliriz" dedi. Erdoğan, Moon'dan Rum kesimine telkinde bulunmasını istedi.

Reis gitti Norveçli yolda
Piri Reis sismik araştırma gemisi, dün Akdeniz'e açıldı. Piri Reis ilk etapta KKTC'nin 12 millik kıta sahanlığında çalışacak. KKTC ile Güney Kıbrıs kıta sahanlığının kesişim noktalarında da bayrak gösterecek. Ayrıca TPAO'nun ihalesini kazanarak son bir yıldır Akdeniz'de sismik araştırma yürüten Norveçli CCGV şirketine ait gemi de Türkiye'nin Akdeniz çalışmalarına katılacak.

İsrail'le it dalaşı olabilir
Rum basını, Türk F16 savaş uçaklarıyla İsrail F16 savaş uçaklarının 'birbirlerini kilitleyecek' kadar yakın uçuşa başladığını iddia etti.


Ceyda KARAASLAN- Mehmet NAYIR