Mücadele sürecek

Hain saldırıların gölgesinde yapılan MGK, terör gündemiyle toplandı. Devletin zirvesi, sınır ötesi operasyon, Kuzey Irak'a diplomatik baskı ve istihbarat konusunu masaya yatırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2010 Güncelleme 25 Haziran 2010, 02:38
Mücadele sürecek

İÇİNDEKİLER

Devletin zirvesi, terör konusunda tarihi adımlar atmayı sağlayacak kararlar için düğmeye bastı. 21 Haziran'da Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi'nin ardından, dün de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplandı. Maslak'taki Harp Akademileri Komutanlığı'nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında toplanan MGK'ya, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kurul üyesi bakanlar, kuvvet komutanları ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler katıldı.

İSTİHBARAT GÖZDEN GEÇİRİLECEK
Şemdinli ve Halkalı'daki kanlı saldırıların gölgesinde yapılan toplantının ana gündem maddesini yine "terör" oluşturdu. Güvenlik Zirvesi'nde alınan tedbirler masaya yatırıldı. Terörle mücadeleye yönelik güncel önerilerin ele alındığı toplantıda, uzun süredir gündemde olan profesyonel orduya geçiş konusunda gelinen nokta değerlendirildi.

Kurul, sınır ötesi kara harekatı ve hava harekatı seçeneklerinin değerlendirmesini yaptı. Ayrıca, Irak merkezi yönetimi ile Kuzey Irak bölgesel yönetimi üzerindeki diplomatik baskıların arttırılması da gündeme getirildi. ABD ve Kuzey Irak'tan gelen istihbarat konusu da tartışıldı.
Toplantıda Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırı nedeniyle İsrail'le yaşanan kriz de önemli yer tuttu. İsrail'e yönelik nasıl bir adım atılacağı MGK üyeleri arasında müzakere edildi.

ÖZEL HAREKAT'A TAKVİYE GELİYOR
MGK toplantısında Emniyet'in gözbebeği olarak nitelenen "Özel Hareket" ekipleri de ele alındı. Özel harekat ekiplerinin çatışma bölgelerinde aktif görev yapması gündeme getirildi. Öte yandan Özel Harekat Daire Başkanlığı, 81 il emniyet müdürlüğüne bir genelge göndererek, "39. Dönem Temel Özel Harekat Kursu'' açılmasının planlandığını bildirdi.

Buna göre, rütbeli personel için komiser sınıfından, yaşı 32'den küçük olanlar özel harekat kursuna katılabilecek. Polis memurları ise 28 yaşından büyük olmayacak. Kursa başvuran personel spor testine tabi tutularak mülakata alınacak. Başvurular, 30 Haziran'a kadar yapılabilecek.