‘Torba’dan lojman fırsatı çıktı

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba yasaya göre, kamu lojmanlarının ve Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışının önü açıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2017 Güncelleme 06 Aralık 2017, 00:06
‘Torba’dan lojman fırsatı çıktı

İÇİNDEKİLER

Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, torba yasanın gayrimenkul sektörü açısından önemli değişiklikler getirdiğini söyledi. Yeni yasayla savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat personelinin kullandığı kamu konutları dışındaki lojmanların satılmasının yasal hale getirildiğini kaydeden Kiraz, bu konutlarda oturan personele öncelikli satın alma hakkı getirildiğini vurguladı. Belediye mücavir alanlar dışındaki Hazine'ye ait tarım arazilerini 3 yıldan fazla süredir kiralayanlara bu arazileri satın alma hakkı tanındığını anlatan Kiraz, turizm tahsisli arazilerin kira sürelerinin de 49 yıl uzatılabileceğini kaydetti. Kiraz, yatırım için bedelsiz tahsis edilen ancak yatırımı gerçekleştirilmeyen gayrimenkuller için de 2 yıl ek süre verildiğini vurguladı.

FAHİŞ ARTIŞA SINIRLAMA
Emlak Vergisi oranının ise bir önceki yıl için belirlenen metrekare birim değerinin yüzde 50'si ile sınırlandırıldığını ifade eden Kiraz, "Böylece, bazı ilçelerde yüzde 300'lere varan Emlak Vergisi artışına da bir sınır getirildi" açıklamasında bulundu. Yeni yasaya göre, arazi toplulaştırması projesinin uygulamasında miras kaynaklı payları veya iştirak mülkiyetini, müşterek mülkiyete çevirme işlemini uygulayıcı kuruluşun resen yapacağını anlatan Kiraz, "Paylı mülkiyet listelerinin doğrudan tapuya tescili sağlanacak ve bu işlemlerle ilgili vergi, harç alınmayacak" diye konuştu.

VERGİLER DEĞİŞTİ
Ali Güvenç Kiraz, gayrimenkul alım-satım işiyle iştigal etmeyen şirketlerin, aktiflerinde en az 2 yıl tutmuş oldukları gayrimenkulü sattıklarında elde edilecek kârın yüzde 75'inde yapılan istisnanın yüzde 50'ye indirildiğini belirterek, bu işlemden doğan vergi yükünün arttığına dikkat çekti. Gayrimenkul sermaye geliri elde edip, götürü usulden vergi ödeyenler için uygulanan indirim oranının da yüzde 25'ten yüzde 15'e indirildiğini kaydeden Kiraz, "Kira geliri elde edenler yüzde 10 daha fazla vergi ödeyecek" dedi.