Yoğunluk oluştu! Dilekçeyle başvuru yapanların birikmiş paraları e-Devlet'ten iade ediliyor! Kredi alanlar hemen şimdi...

Kredi kullanmak, büyük finansal bir adımı temsil eder ve çoğu kişi bu süreçte dikkate alınması gereken önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırabilir. Konut veya taşıt kredisi olsun, bankadan kredi aldıktan sonra yapılan hayat sigortası ödemeleri, birçok vatandaş için bilinmeyen bir kaynağı temsil edebilir. Ancak, bu ödemeleri geri almanın bir yolu vardır ve bu bilgi, kredi kullanan herkesi ilgilendirir. Birçok banka, müşterilerine kredi verirken kredi borcunun hayat sigortası ile teminat altına alınmasını şart koşar.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2023, 10:11 Güncelleme 23 Eylül 2023, 10:14
Yoğunluk oluştu! Dilekçeyle başvuru yapanların birikmiş paraları e-Devlet’ten iade ediliyor! Kredi alanlar hemen şimdi...

İÇİNDEKİLER

Bankadan kredi çekmek amacıyla gerekli belgeleri imzalayan vatandaşlar, bu belgeleri dikkatli incelemedikleri takdirde, hayat sigortası yaptırmış olabilirler. İşte bu ayrıntı, birçok kişi tarafından gözden kaçırılıyor ve yıllarca süren bir ödeme süreci başlatılmış oluyor.

Öncelikle şunu belirtelim, bankalarda kredi çekiminde müşteriye iki seçenek sunuluyor. Birincisi hayat sigortalı kredi, ikincisi ise sigortasız kredi. Müşteri ikisinden birini seçme hakkına sahip oluyor. Bankalar müşterinin hayat sigortalı krediyi çekmesi durumunda daha uygun faiz oranları ve kredide daha esnek şartlar sunulabilir.

Her iki taraf için de faydalı olan bu prosedüre ilişkin değişiklikler gündeme geldi. Çekmiş olduğu Kredi devam eden ve hayat sigortası yürürlükte olan kişiler www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden başvuru yaparak hayat sigortası poliçesinin iptaline ve priminin de verdiği hesap numarasına yatmasını talep edebiliyor.

İŞLEM ADIMLARI NASIL OLACAK?

Turkiye.Gov.Tr'ye giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama" yazıp gelen ekrandaki hayat sigortalarını kontrol etmeniz gerekiyor. Her hayat sigortasının yanında "Detaylı Bilgi" yazar ve bu yazıya tıklamak gerekiyor.

Karşınıza gelen ekranda "Poliçe Durum" kısmında "Yürürlükte" yazması gerekiyor. Yürürlükte yazmazsa hayat sigortası primini geri alamayacağınız anlamına geliyor.

"YÜRÜRLÜKTE" YAZISI ÖNEMLİ

Bu adımda eğer "Yürürlükte" yazısını görürseniz ekrandaki bilgilerden hangi sigorta şirketi olduğu, poliçe ya da sözleşme numarasını kenara not etmeniz gerekiyor.

BAŞVURU KISMI

Yine Turkiye.gov.tr'de arama kısmına "Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi" yazarak sağ üst köşeden "Yeni Başvuru" sekmesini tıklamanız gerekiyor. Karşınıza çıkan rehberi alt taraftan onaylayarak diğer adıma geçip başvuruya başlanıyor.

Başvuru bilgileri kısmına mail adresi, telefon numarası yazıldıktan sonra "Başvuru Konusu"nu "Hayat" olarak seçip alt tarafta yer alan "İlgili Kurum" kısmında sigorta şirketini işaretleyip bir alt kısma da "Poliçe/Sözleşme numarasını" ekleyerek "Başvuru metni" kısmına da "../../.... tarihinde ... Bankası'ndan çektiğim krediyle beraber şahsıma imzalatılan ... poliçe numaralı ... Sigorta Şirketi'ne ait sigorta poliçesinin Iptal ve tutarının TR ... IBAN numarasına yatırılmasını talep ederim." yazmanız gerekiyor. Eğer hayat sigortasına ilişkin daha önceden yargı süreci oluşmadıysa "Yasal Süreç Durumu" kısmını "Hayır" olarak işaretledikten sonra başvurunuz tamamlanmış oluyor.

Başvuru işlemini tamamladıktan sonra kontrol sağlamak için Turkiye.gov.tr adresindeki arama kısmına "Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi" yazıp başvurunuzun durumunu inceleyebilirsiniz.

HAYAT SİGORTASINI İPTAL ETMEK DOĞRU MU?

Hayat sigortasının iptal edilmesi ve ücretinin iade alınmasıyla birlikte vefat durumunda kalan borçlar mirasçılara yansıyacaktır. Örnek olarak kredili konut alınmışsa krediyi çeken kişi vefat ederse kredinin kalan kısmını mirasçılar ödemek zorunda kalacak.

Bu gibi riskleri barındırmasından dolayı sigortalının dikkat ederek işlemi gerçekleştirmesi, vefatı durumunda geride borç bırakmamak adına sigortanın devam etmesi menfaatine olacaktır. Kredi vadesinin sonlarına doğru hayat sigortasının iptalinin istenmesi bu durumda daha doğru olabilir.

İşte kredi kullanacakları yakından ilgilendiren sorular ve yanıtları...

1)Bankalar kredi verirken hayat sigortasını zorunlu tutabilirler mi?

Hayır, tutamazlar. Bankalar, kredi verirken sigorta konusunda tüketiciye iki ayrı paket sunmak zorunda. Biri, hayat sigortasının da içinde olduğu paket, diğeri ise sigortasız paket. Hayat sigortasının bankadan yaptırılması halinde daha uygun faiz oranları ve kredide daha esnek şartlar sunulabilir.

2)Sigorta yaptırılmazsa ne olur?

Bu durumda bankanın tüketiciyi riskli görüp, kredi vermeme hakkı olduğu gibi bankanın daha yüksek faiz oranları veya daha ağır kredi şartları öne sürme hakkı da bulunuyor.

3)Banka hayat sigortası talep edebilir mi?

Edebilir, bankanın böyle bir hakkı var.

4)Sigortayı bankadan yaptırmak zorunda mıyım?

Değilsiniz, başka bir sigorta şirketinden hayat sigortası yaptırıp, poliçeyi bankaya verebilirsiniz ve banka bu poliçeyi kabul etmek zorunda. Bankanın, başka yerden yapılmış hayat sigortasını kabul etmiyorum deme hakkı da bulunmuyor. Ancak banka, kredinin miktarı, vadesi ile uyumlu ve başta vefat, sakatlık, işsizlik, riskli hastalıkları kapsayan detaylı bir poliçe isteyebilir. Bu durumda bankanın istediği şartlara uygun bir poliçeyi başka bir sigorta şirketinden yaptırıp, bir ay içinde bankaya sunmak zorundasınız.

5)Bankadan yapılan sigortanın priminin yüksek olduğu söyleniyor. Başka şirketten sigorta yaptırırsam daha avantajlı olur mu?

Bu durum tamamen bankanın krediyi kullandırırken isteyeceği hayat sigortasının içeriğine bağlı. Banka geniş kapsamlı bir sigorta isterse, başka bir şirketten de sigorta yaptırılsa, prim yüksek ya da bankanın sunduğu ile aynı olabilir. Tek tek sigorta şirketlerine, 'banka benden böyle bir poliçe istedi, bunun primi ne kadar?' deyip, araştırmalısınız.