Enerjide bağımsız Türkiye! Günde 2 milyon metreküp Karadeniz gazı sistemde

Berat Albayrak'ın Enerji Bakanlığı döneminde Türkiye ilk kez sondaj gemisi sahibi olurken, o gün temelleri atılan çalışmaların meyveleri bugün toplanmaya başlandı.Türkiye, 20 Nisan 2023'te karaya ulaştırılan Karadeniz doğalgazını ulusal sisteme göndererek vatandaşın kullanımına sunuyor. Halihazırda günlük 2 milyon metreküp civarında gaz, TPAO tarafından Filyos'taki Doğalgaz İşleme Tesisi'nde işlenerek BOTAŞ'ın ulusal gaz şebekesine veriliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Eylül 2023 Güncelleme 19 Eylül 2023, 07:01
Enerjide bağımsız Türkiye! Günde 2 milyon metreküp Karadeniz gazı sistemde

İÇİNDEKİLER

Milli Enerji ve Maden Politikası'nın mimarı Berat Albayrak'ın Enerji Bakanlığı döneminde Türkiye ilk kez sondaj gemisi sahibi olurken, o gün temelleri atılan çalışmaların meyveleri bugün toplanmaya başlandı. Bir yandan petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini sürdüren Türkiye, diğer yandan da 20 Nisan 2023'te karaya ulaştırılan Karadeniz doğalgazını ulusal sisteme göndererek vatandaşın kullanımına sunuyor.

Halihazırda günlük 2 milyon metreküp civarında gaz, TPAO tarafından Filyos'taki Doğalgaz İşleme Tesisi'nde işlenerek BOTAŞ'ın ulusal gaz şebekesine veriliyor. Henüz tam kapasite üretime geçilmemesine rağmen, yerli gazın ekonomiye katkısı da hissedilmeye başladı. 2 milyon metreküp yerli gazdan elde edilen tasarruf, günlük 30 milyon lira civarında.



Bu çerçevede, 1 ayda elde edilecek gelir de yaklaşık 1 milyar lirayı bulacak. Sisteme verilen gazın yıl sonuna kadar 10 milyon metreküpe çıkarılacağı öğrenildi. Üretim, ilk hedef olan 10 milyon metreküpe çıkarıldığında, bugünkü fiyatlar bazında günlük 150 milyon lira Türkiye'nin kasasında kalacak.

İkinci fazda üretimin günlük 40 milyon metreküp düzeyine çıkarılması hedefleniyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN