Yargıtay'dan çalışanlara müjdeli haber: Fazla mesailer korunacak

İşçi-işveren arasındaki fazla mesai ve genel tatil ücreti alacaklarına ilişkin davalarda mahkemelerde yapılacak indirime Yargıtay'dan sınırlama geldi. Tanıkla kanıtlama durumunda en çok 3'te 1 oranına kadar indirim yapılabilir.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mart 2021 Güncelleme 18 Mart 2021, 07:01
Yargıtay’dan çalışanlara müjdeli haber: Fazla mesailer korunacak

İÇİNDEKİLER

İşçi-işveren arasındaki fazla mesai ve genel tatil ücreti alacaklarına ilişkin davalarda mahkemelerde yapılacak indirime Yargıtay'dan sınırlama geldi.

Yargıtay, fazla mesai ve genel tatil ücreti ödenmediğinin şahitle kanıtlanması durumunda en fazla 3'te 1 oranına kadar indirim yapılabileceğine hükmetti.

İNDİRİM SINIRSIZ DEĞİL


Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararında işçinin ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık izin, mazeret izni vs sebeple çalışamadığı günlerin yılın yaklaşık 3'te 1'ine tekabül ettiği belirtilerek, kural olarak yapılacak indirimde bu oranın esas alınmasının isabetli olacağı ifade edildi.

Ancak işçinin hesaplanan fazla çalışma ve tatil çalışmalarında yıllık izin, mazeret izni ve tatil günleri dikkate alınmış ise indirimin daha az oranda yapılması gerektiğinin altı çizildi.

Kararda, şöyle denildi: "Fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının yazılı belgelere, işveren kayıtlarına veya kesin delillere değil, tanık anlatımına dayalı olması durumunda mahkemece, indirimi öngören bir yasal düzenleme olmasa da işçinin yıllarca sürekli çalıştığının kabul edilemeyeceği karinesi göz önünde tutularak, alacaklarından makul bir indirim yapılması gerektiği hususu değerlendirilmelidir."