2. el araba fiyatları düştü mü? Hükümetten fiyatları düşürecek ikinci el otomobil hamlesi!

Hükümetten fiyatları alaşağı edecek ikinci el otomobil hamlesi! 2. el araba fiyatları düştü mü? Yeni tip koronavirüs pandemi sürecinde sıfır araba üretiminin durması nedeniyle ikinci el araba fiyatlarında büyük bir artış görüldü. Pandemi döneminden dolayı ikinci el araba fiyatları oldukça artmıştı.

Giriş Tarihi 03 Kasım 2020, 09:21 Güncelleme 21 Aralık 2020, 16:58
2. el araba fiyatları düştü mü? Hükümetten fiyatları düşürecek ikinci el otomobil hamlesi!

İÇİNDEKİLER

Pandemi sebebiyle sıfır vasıta imalinin arzı karşılamaması sonrası ikinci el vasıta almak isteyenler, yüksek maliyetlerle karşılaşıyor. Sıfırının kıymeti 210 bin TL ortamında olan bir vasıta, ikinci el piyasasında 270 bin TL'ye hatta daha fazlasına dahi satışa sunuluyor. İkinci elde maliyetler son 1 senede yüzde 100 'e yakın artmış bulunmakta.

DÜZENLEME GELİYOR

Söz konusu düzenleme ile ikinci el otomobil ithalatı için izin verilmesi de dahil olmak üzere çok sayıda tedbir ve değişiklik gündemde. Edinilen bilgilere göre ikinci el arabada , belirli bir yaşın altında olan arabaların ithalatına izin verilmesi gündeme gelirken , fiyat artışlarının yaşanmaması için bir dizi önlemin, tedbirin de görüşüldüğü öğrenildi. Piyasaların sağlıklı bir şekilde işleyişini sürdürtmek, suni fiyat artışlarını önlemek ve ekonomiye olumsuz etkilerin azaltılması, önlenmesi için yapılacak düzenleme Ankara'da gündeme alındı.

BASKINLAR DÜZENLENDİ

Kısa süre önce Rekabet Kurumu, ikinci el araçlarda suni fiyat artışları yapan yerlere , ticarethanelere baskın düzenledi ve fiyat artışları ile ilgili inceleme başlattı.

İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Yaklaşık 6-7 ay öncesinde, normalde 70-80 bin lira civarında parası olan vatandaşların alması gereken araçlar şu an ortalama 120 bin lira civarına çıkmış durumda. İkinci el araba fiyatları neden artıyor merak eden vatandaşlar, ikinci el piyasasına olan eğilimden kaynaklandığını düşünüyor. Sıfır araç tedarikleri henüz tamamlanmamışken, koronavirüsten dolayı artan fiyatlara ek olarak tekrar zam gelmesi vatandaşları düşündürüyor.

Online ikinci el araba satış kanalları üzerinden değerinin çok üstünde fiyatla girilip alıcıları da 'Opsiyonlanmıştır' yalanı ile buna ikna eden kimi satıcıların piyasa fiyatlarını bu şekilde sürekli yukarı taşıdığı ortaya çıktı. Bu ilanların sayısı ise oldukça fazla. Bu tarz ilanlar sadece bir ikinci el araba satış sitesinde 5500 adet olduğu tespit edilmişti.. İkinci el araba fiyatlarının artış nedeni nedir sorusunu soran vatandaşlara bunun da etken olduğunu belirtelim.

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Fırsatçılar girdikleri ikinci el araba piyasası gruplarında bir tarih belirleyerek, tüm marka ve araçların fiyatlarını o tarihte toplu olarak artırmayı istedi. Bu çağrıya cevap veren satıcılarla birlikte belirlenen marka ve model aracın fiyatı en az 20 bin lira artışa geçti. İkinci el araba fiyatları ne zaman düşecek araştıran vatandaşlara, bu fırsatçılara dikkat etmelerini, alacakları aracın fiyat değişikliklerini takip ederek almalarını öneririz.

2021'DE OTOMOTİV PAZARI NASIL OLACAK?

Hürriyet'in haberine göre fiyat artışındaki diğer bir sebebin ikinci el fiyat artışları yaşanırken esnaf, satıcı ve bayilerin araçlarda 'suni artışlar' yapması ve fiyatları daha da artırması olduğunu vurgulayan Yalçın, "İkinci eldeki bu artışların durulmayacağını, daha bir sene boyunca hatta 2021'in sonuna kadar devam edeceğini bir otomotiv data şirketi olarak öngörüyoruz. Otomotiv sektörünün yeni normali; hem sıfır hem de ikinci el araçlarda yüksek fiyatlardır ve bu şekilde devam edecektir" dedi.