4D'li taşeron işçilere asgari ücret ve ek zam maaş düzenlemesi 2020 TİS ile.... Taşeron işçilere çift zam müjdesi geldi mi?

2020 Toplu İş Sözleşmesi kapsamında çok sayıda alanda düzenleme bekleyen taşeron işçiler için ilk talep dile getirildi. Hak İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada kadroya alınan taşeron işçilerin iş kollarında değişiklik öngören düzenlemenin iptali talep edildi. Yüzdelik dilim ile asgari ücret maaş zammı düzenlemesi konusunda kamuoyu oluşması nedeniyle ise bu başlığın 2020 TİS ile ele alınması bekleniyor. 2019 yılı ve 2020 yılında neticelenen mahkeme kararları kapsamında maaşlarında yüzdelik dilim düzenlemesi isteyen taşeron işçiler bu düzenlemenin 2020 TİS ile tüm işçiler için ele alınmasını talep ediyorlar. Ancak bu konuda ne sendikadan ne de Çalışma Bakanlığı'ndan bir açıklama gelmedi.

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2020, 09:13 Güncelleme 16 Ağustos 2020, 09:13
4D’li taşeron işçilere asgari ücret ve ek zam maaş düzenlemesi 2020 TİS ile.... Taşeron işçilere çift zam müjdesi geldi mi?

İÇİNDEKİLER

2020 Toplu İş Sözleşmesi için kritik dönemece girildi. Mayıs ayında yasaklanan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin Ağustos ayı itibariyle yapılabilecek olması dolayısıyla bu alanda tarihlerin belli olması bekleniyor. Devlet birimlerinde çalışan ve 4/D statüsünde bulunan kadrolu kamu işçileri için yeni sürecin ilk adımları önümüzdeki dönemlerde atılacak. KHK ile kadroya alınan taşeron işçiler uzun süre sonra kendi taleplerini Çalışma Bakanlığı'na sunacaklar ve taleplerine yanıt almak isteyecekler. Bakanlık ile yapılacak görüşmelerde esas konu maaşların ne kadar artacağı olacak. Taşeron işçilerin 2020 TİS görüşmelerinden ilk beklentileri maaş zam oranı. Bu noktada taşeron işçilere belli bir oranda zam yapılması bekleniyor.

TAŞERON İŞÇİLERE 2020 TİS İLE ÇİFTE ZAM GELİR Mİ?

Taşeron işçilerin 2020 TİS görüşmelerinden ilk beklentileri maaş zam oranı. Bu noktada taşeron işçilere belli bir oranda zam yapılması bekleniyor. Bu zam oranları 6 aylık dönemler için belirlenecek. Türk İş Sendikası her 6 aylık dönem için ne kadar maaş zammı istediğini Çalışma Bakanlığı'na sunacak, Çalışma Bakanlığı'da ne kadar maaş zammı verebileceğini sendikaya iletecek. İki tarafın görüşmelerinden orta yol bulunması durumunda maaş zam oranı belli olacak. Burada konuşulan rakam ise yıllık yüzde 15 zam ancak bu oran net değil sadece gündemde yer alan değerlendirmelerde en sık kullanılan oran olarak göze çarpıyor.

Taşeron işçilerin 2020 Toplu İş Sözleşmesinden bekledikleri bir diğer düzenleme maaşların asgari ücret oranında yeniden belirlenmesi. Kadroya alınmadan önce ki maaşlarını o dönemin asgari ücretine oranını hesaplattıran bazı işçiler yerel mahkemelerde dava açmış ve bu davaları kazanmışlardı. Bu davalardan olumlu sonuç çıkmasının ardından ise taşeron işçilerin maaşları şuan yürürlükte olan zam oranına göre ayarlandı. İşçiler kazanılan davaların ardından tüm işçiler için düzenleme bekliyorlar. Ancak Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda bir düzenlemesi veya çalışmasının olup olmadığı bilinmiyor.

2020 TİS MASASININ EN KRİTİK BAŞLIĞI YÜZDELİK DİLİM VE EK ZAM

Kamuda çalışan taşeron işçilerin maaşları geçmişe dönük olarak değişebilir. Bu alanda alınan mahkeme kararları tüm taşeron işçiler için umut oldu.

2019 yılı ve öncesinde açılan davalarda, taşeron işçiler için yüzdelik dilim düzenlemesi talebi dile getirildi. Bu davalarda işçiler; kadroya alınmadan önce maaşlarının asgari ücretten yüksek olduğunu ve kadroya alındıktan sonra bu rakamın düştüğünü vurguladılar. Bu alanda maaşların düzenlenmesini talep eden işçilerin bu talepleri olumlu kabul edildi. Bu kararların ardından ise çeşitli sendikalar kendilerine bağlı olan işçiler için toplu düzenleme talep edeceklerini dile getirdiler. Bu toplu düzenleme talepleri konusunda henüz net bir gelişme bulunmazken konunun TİS'te yer alması bekleniyor.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NIN ÇALIŞMASI VAR MI?

Çalışma Bakanlığı ile Türk İş Sendikası'nın 2020 Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin Ağustos ayı ile Eylül ayı döneminde gerçekleşmesi bekleniyor.
2020 TİS görüşmeleri öncesinde en merak edilen düzenlemelerden birisi de görev tanımı. Binlerce taşeron işçi KHK ile kadroya alındıktan sonra görev tanımları olmadıkları gerekçesiyle farklı alanlarda görevlendirildiklerini ifade ettiler.

Kendi alanlarının çok dışında görevlerde çalıştırılan taşeron işçilerin bu alanda atabilecekleri adımlarda kısıtlı. Bu kapsamda zorluk yaşayan taşeron işçiler 2020 TİS ile bu sorunun çözülmesini istiyorlar. Kendi alanlarında, meslek gruplarında çalışmak isteyen 4/D'li personeller için yetkili sendikanın konuyu 2020 TİS görüşmelerine taşıması bekleniyor.


TAŞERON İŞÇİLERE MÜJDE GELDİ Mİ?

Maaşlarının enflasyon oranlarının üzerinde bir oranda yükselmesini bekleyen taşeron işçilerin maaşların belirlenmesinde geçtiğimiz her 6 ayda yapılan yüzde 4'lük zammın göz önünde bulundurulmasını istiyor. Bu kapsamda yapılan değerlendirmelerde ise öne çıkan zam oranları arasında yüzde 10, yüzde 12 yüzde 12.5 ve yüzde 15 gibi oranlar konuşuluyor. Bunun dışında 2020 TİS ile görüşülmesi beklenen bir diğer konu asgari ücret düzenlemesi.

2019 yılı ve 2020 yılında neticelenen mahkeme kararları kapsamında maaşlarında yüzdelik dilim düzenlemesi isteyen taşeron işçiler bu düzenlemenin 2020 TİS ile tüm işçiler için ele alınmasını talep ediyorlar. Ancak bu konuda ne sendikadan ne de Çalışma Bakanlığı'ndan bir açıklama gelmedi.

Yüzdelik dilim ile asgari ücret maaş zammı düzenlemesi konusunda kamuoyu oluşması nedeniyle ise bu başlığın 2020 TİS ile ele alınması bekleniyor.

KİM NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Yüzdelik dilim düzenlemesi çıkması durumunda kadroya geçmeden önce asgari ücret alan bir işçi düzenleme olsa da asgari ücret alacak. Ancak o dönem asgari ücretten yüzde 5 daha yüksek ücret alan bir işçi bu dönem ki asgari ücrete göre yüzde 5 daha fazla ücret alacak.